10 vragen aan… Sierd Sikkema

In de social media is hij een bekend persoon. Hij loopt diverse afstanden, van asfalt tot trails en liep goud op de Sallandtrail van afgelopen weekend. Ook op het NK tijdens de CPC Loop Den Haag van dit jaar bemachtigde Sierd een zilveren podiumplek in zijn leeftijdscategorie. Zijn harde trainen werpt vruchten af, dat is duidelijk! Die trainingen kunt u volgen op Strava. Als hij niet aan het hardlopen is, dan is hij wel bezig met zijn sociale netwerk, vooral op Instagram. Hij reageert altijd persoonlijk op alle berichten. Volgens ons is dat ook bijna een dagtaak. Zelden zie je iemand met zoveel toewijding voor het hardlopen, zowel op trainingsniveau als op sociaal niveau. Wij waren benieuwd.

1. Waarom bent u gaan hardlopen?

‘Eigenlijk is het hardlopen per ongeluk een groot deel van mijn leven geworden. Ik was een voetballer en brak mijn middenvoetsbeentje tijdens een wedstrijd. Toen ik uit het gips was zei de dokter dat ik nog niet mocht gaan voetballen, maar wel alvast gaan hardlopen en aan de conditie werken en de rest is geschiedenis ;)’

2. Wat vindt u het mooiste van hardlopen?

‘Het mooiste van hardlopen? Tjonge, dat is een lastige vraag… lopen is voor mij een uitlaadklep, een uitdaging met mezelf aangaan en duels uitvechten met anderen, op prachtige routes lopen en ook genieten van bijvoorbeeld prachtige zonsondergangen, maar ook weer heel veel leuke mensen leren kennen.’

3. Op welke loopprestatie bent u het meest trots?

‘Het binnen de drie uur lopen van de Kustmarathon staat nog steeds stijf bovenaan, maar mijn twee zilveren NK-medailles op de marathon en halve marathon volgen er kort achter en daarna mijn overwinning tijdens de Sallandtrail.’

4. Hoe pept u zich op als u geen zin hebt om te trainen?

‘Geen zin om te trainen? Moet ik ff opzoeken in mijn woordenboek… niet gevonden!’

Lopen is voor mij een uitlaadklep, een uitdaging met mezelf aangaan en duels uitvechten met anderen

5. Wat is uw persoonlijke loopdoel voor 2016?

‘Mezelf verbeteren op elk vlak qua hardlopen en de dichtstbijzijnde is nu de marathontijd van vorig jaar verbeteren.’

6. Heeft u één of meerdere looprituelen?

‘Tijdens trainingen altijd een foto maken en delen met social media en tijdens wedstrijden altijd een goede warming-up en genieten van elke kilometer.’

7. Waarom is hardlopen zo populair volgens u?

‘Volgens mij omdat je te allen tijde kan hardlopen en dus niet vastzit aan afspraken en teamgenoten, maar ook het sporten buiten waar je maar wilt en dat iedere loper zich kan verbeteren en stappen kan maken.’

8. Hoe bereidt u zich voor op een wedstrijd?

‘Door verstandig te eten en te drinken voor de wedstrijd, ruim op tijd aanwezig te zijn, een goede warming-up inclusief sfeer proeven en mijn focus zoeken.’

9. Waar beleeft u het meeste plezier aan als u hardloopt?

‘De bak met energie die mijn lijf en geest krijgen van het hardlopen en de mooie plekken waar ik kom en de mensen die ik heb leren kennen door het hardlopen.’

10. Heeft u een favoriet loopevenement?

‘Het zijn er meer: de Kustmarathon, de Marathon Rotterdam, de Zevenheuvelenloop en sinds kort de Sallandtrail.’

Schermafbeelding 2016-03-17 om 10.42.44