10 Vragen aan… Wan Man

Wan Man (42) woont en werkt in Amsterdam. Hij loopt er graag en veel hard met de Amsterdam Running Junkies. In het dagelijks leven is hij IT-consultant, in de weekenden neemt hij met regelmaat deel aan hardloopwedstrijden in Nederland of het buitenland. In deze coronatijd waarin hij niet mag reizen, is hij nog nooit zo lang achter elkaar thuis in Amsterdam geweest. 

Dat bracht hem op een idee: deelnemen aan de OSR Orchard Street Runners Global Challenge, waarvoor Wan zich inschreef voor de 100 mijl. Voor elke finisher doneert deze club $ 100 voor een goed doel naar keuze. Wan liep zijn 100 mijl ofwel ruim 160 km (!) door Amsterdam: hij begon op Bevrijdingsdag 5 mei om 5 uur ‘s ochtends en was klaar om 2 uur na middernacht. In de namiddag en avond was hij blij met de bike support van twee vrienden. “Ik denk dat ik heel Amsterdam meerdere keren heb gezien, behalve Noord,” lacht Wan.

De 160 km challenge door Amsterdam van Wan Man

We vonden Wan bereid deel te nemen aan onze rubriek 10 Vragen aan…

1. Waarom ben je gaan hardlopen?

Ik ben begonnen met hardlopen in 2005, omdat mijn collega me uitdaagde voor de Dam tot Damloop, die ik nog nooit had gelopen. Ik wist destijds ook niet dat 10 Engelse mijlen gelijk was aan 16 km. Ik dacht echt dat het 15 km was. Ik zette daardoor te vroeg, op 14 km, de eindsprint in en ben daarna de laatste km totaal kapotgegaan.

2. Wat vind je het mooiste van hardlopen?

Het mooiste van hardlopen vind ik dat je het zowel solo als in een groep kan doen. Ik train vaak alleen, maar vind het ook supergezellig om in een groep met vrienden te lopen. Daarom loop ik met veel plezier bij de Amsterdam Running Junkies, maar helaas is dat in deze periode niet mogelijk.

3. Op welke loopprestatie ben je het meest trots?

De loopprestatie waar ik het meest trots op ben is dat ik de 6 Major Marathons (Tokio, Londen, Boston, Berlijn, Chicago, New York City, red.) in één jaar heb gelopen, in 2015. Waarvan je je voor Boston moet kwalificeren op tijd en ook nog ingeloot moet worden. En uiteraard de gepersonaliseerde Six Star Medaille als kroon op de prestatie!

4. Hoe pep je jezelf op als je geen zin hebt om te trainen?

Ik volg normaal gesproken geen trainingsschema, dus als ik moet trainen geef ik me op voor een challenge, zoals laatst voor de 160 km challenge in Amsterdam. Dus ik denk dat ik mezelf oppep door het competitie-element.  

5. Wat is je persoonlijke loopdoel voor 2020/2021?

Mijn loopdoel voor 2020 is samen met een groepje van de Running Junkies deel te nemen aan ‘The Speed Project’. Dit is een ‘unsanctioned relay race’ van Los Angeles naar Las Vegas. Deze zou eerst plaatsvinden in maart, maar is door de coronacrisis nu verschoven naar oktober. Hopelijk gaat het door, anders wordt het 2021.

De psychologische boost van supporters… (Foto: Seth Profet @sethprofet)

6. Heb je één of meerdere looprituelen?

Met de huidige situatie en de solorun ben ik vaker rondjes gaan lopen om gebouwen. Als je mijn Strava checkt zie je dat ik onder meer een halve marathon om de Johan Cruijff Arena en het Olympisch Stadion heb gelopen.  

7. Waarom is hardlopen zo populair volgens jou?

Ik denk dat hardlopen zo populair is, omdat het een activiteit is die iedereen makkelijk kan doen. Ook is het iets wat je makkelijk met anderen kunt delen. Bovendien is het zo dat er om het hardlopen heen een community is van lopers, waarmee je je kunt identificeren en waarvan je deel uit kunt maken. Dat zie je terug in een overvloed aan loopgroepjes, atletiekverenigingen en running crews. 

Wan Man passeert de Dam. (Foto: Seth Profet @sethprofet)

8. Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?

Hahaha, meestal doe ik het gewoon, want dan kom ik erachter dat ik me weer ergens voor heb ik ingeschreven.

9. Waar beleef je het meeste plezier aan als je hardloopt?

Het meeste plezier beleef ik aan hardlopen, omdat ik het kan delen met mijn vrienden en het een goede manier is om met ze af te spreken.  

10. Heb je een favoriet hardloopevenement?

Eén van mijn favoriete hardloopevenement is toch wel de Dam tot Damloop, waar het voor mij ooit allemaal mee begon. 

http://orchardstreetrunners.com

https://www.runningjunkies.nl

https://www.facebook.com/officialthespeedproject/