14/10 NPO1, 22:25u: Jan Knippenberg, Forrest Gump op Texel

Langeafstandsloper Jan Knippenberg rende in 1974 van Hoek van Holland naar Stockholm. Andere tijden sport blikt terug met onder anderen zijn broer Bob. “Jan zag lopen niet als sport, maar als een manier van reizen.”

Op zijn 26ste bedacht Jan Knippenberg dat hij van Hoek van Holland naar Stockholm wilde rennen. In juli 1974 vertrok de inmiddels overleden langeafstandsloper, om achttien dagen later aan te komen in de Zweedse hoofdstad. Aan de hand van niet eerder vertoonde beelden van de tocht blikt Andere tijden sport terug op deze prestatie. “Jan zag lopen niet als sport, maar als een manier van reizen”, zegt Bob Knippenberg over de motivatie van zijn broer. Gedurende de reis liep Jan Knippenberg omgerekend twee marathons per dag. “Er waren dagen bij dat het buitengewoon lastig ging. En dat het weer zo slecht was, dat alles doorweekt was”, vertelt Bob Knippenberg in de uitzending. “Maar ik heb zelf nooit het idee gehad dat hij het niet zou halen.”

200.000 kilometer

De tocht van Hoek van Holland naar Stockholm is niet het enige wapenfeit van Jan Knippenberg. Zowel in de hittegolf van 1976 als in 1979 liep hij de 400 kilometer rond het IJsselmeer. De tweede keer deed hij hier 43 uur en 17 minuten over. Destijds was dit een officieus wereldrecord. Knippenberg overleed in 1995. Op zijn sterfbed berekende hij dat hij in totaal ongeveer 200.000 kilometer heeft gelopen.

Kijk voor meer informatie op npo.nl