45e TCS Amsterdam Marathon afgelast

De 45e editie van de TCS Amsterdam Marathon die gepland stond voor zondag 18 oktober a.s. is afgelast. Ondanks het sterk aangepaste programma hebben de gemeente Amsterdam en organisator Le Champion besloten het hardloopevenement te annuleren, gezien het toenemende aantal coronabesmettingen in de hoofdstad.

140 nationaliteiten

Het internationale karakter van de TCS Amsterdam Marathon vormt nu een bijkomend nadeel. Deelnemers komen uit de hele wereld: in het Olympisch Stadion zouden normaal gesproken 140 verschillende nationaliteiten aan de start staan. De startbewijzen van de tot nu toe ingeschreven deelnemers worden doorgezet naar de 46e editie op zondag 17 oktober 2021. 

De afgelopen maanden heeft sportorganisatie Le Champion samen met partners er alles aan gedaan om zowel top- als breedtesport mogelijk te maken. De organisatie had veel vertrouwen in het compleet aangepaste programma met minder deelnemers. Echter, de ontwikkeling van het coronavirus in de laatste weken heeft ervoor gezorgd dat het niet meer verantwoord is om vanuit de gemeente een vergunning te verstrekken voor de TCS Amsterdam Marathon 2020.

Ron van der Jagt, algemeen directeur van Le Champion, is teleurgesteld en tegelijkertijd begripvol:

Het is bijzonder spijtig dat we de TCS Amsterdam Marathon moeten afgelasten vanwege de coronacrisis. Het is onze missie om zoveel mogelijk mensen te laten sporten en bewegen, om bij te dragen aan een gezonde samenleving. De gezondheid van mensen is dus altijd ons eerste uitgangspunt. Wij wilden dan ook niets liever dan de TCS Amsterdam Marathon op een veilige en verantwoorde manier te laten plaatsvinden, met een aangepaste editie. Tot een maand geleden waren we optimistisch. Maar de ontwikkeling van de coronacrisis in de afgelopen weken, zowel in Nederland als ook internationaal, maakt het helaas onmogelijk om door te gaan

Platinum Label

]Sinds afgelopen jaar is de TCS Amsterdam Marathon, als enige Nederlandse marathon, door de internationale atletiekfederatie World Athletics onderscheiden met het Platinum Label. Daarmee is de TCS Amsterdam Marathon erkend als één van de beste van de wereld en voldoet deze aan de hoogste kwaliteitsmaatstaven. Dit wilde de organisatie van de snelste marathon van Nederland ook nu natuurlijk graag waarmaken.

In het voorjaar volgde de ene na de andere afgelasting in de marathonwereld. Voor Le Champion was dit het moment om de krachten intern en extern te bundelen om tot een passende oplossing te komen voor de TCS Amsterdam Marathon, die vorig jaar 47.000 deelnemers aan de start had. “We hebben alles op alles gezet, in overleg met partners, om te komen tot een haalbaar aangepast programma. Van de twaalf scenario’s bleef er uiteindelijk één alternatief over, waarbij de kwaliteit van onze TCS Amsterdam Marathon gewaarborgd bleef én de 1,5 meter kon worden gehandhaafd. In dit plan was er ruimte voor 12.500 hardlopers, met de internationale eliterace, de Nederlands kampioenschappen en prestatielopers. Zelf hebben we het geloof dat het op deze wijze veilig en dus mogelijk was geweest, echter zijn we de afgelopen weken ingehaald door de realiteit”, aldus René Wit, Race Director van de TCS Amsterdam Marathon.

Virtuele TCS Amsterdam Marathon 2020

Er wordt hard gewerkt aan een virtuele wedstrijd in de week van zondag 18 oktober. We houden je hiervan op de hoogte!

Kijk voor meer informatie op https://www.tcsamsterdammarathon.nl/