A bridge too far

Komend najaar is het 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond. De opmars van de geallieerde troepen via de bruggen bij Grave, Nijmegen en Arnhem had in september 1944 moeten leiden tot de bevrijding van Nederland. Het liep anders.

Voormalig oorlogsverslaggever en historicus Cornelius Ryan had bijna zeshonderd pagina’s nodig om het dramatische verhaal van Operatie Market Garden te vertellen. ‘Het hadden er ook duizend kunnen zijn. Of vijftienhonderd,’  bekende de auteur kort voor de verschijning van zijn nauwgezette reconstructie. Waarmee hij indirect de enorme omvang én de gewaagdheid van de militaire actie onderstreepte.

Doorstoten naar Berlijn

Ryans boek verscheen in 1974, precies dertig jaar na een van de grootste geallieerde acties in de Tweede Wereldoorlog. Doel van Operatie Market Garden: een aantal belangrijke bruggen over de grote rivieren in het bezette Nederland veroveren om sneller te kunnen doorstoten naar de hoofdstad van Nazi-Duitsland: Berlijn.

Cornelius Ryan, auteur van A bridge too far (1974)

Op 17 september werden boven Nijmegen, Eindhoven en Arnhem ruim 35.000 para’s gedropt. Ze moesten de bruggen innemen en standhouden tot er hulp kwam van grondtroepen. Deze trokken vanuit België op naar het noorden. Ondanks de onvoorstelbaar grote luchtlandingsacties was de Duitse verdediging taai.

De slag om Arnhem

De spoor- en verkeersbrug bij Nijmegen kwam pas op 20 september, en met grote verliezen, in handen van de geallieerden. De aanval richting Arnhem kwam daarna niet snel genoeg op gang omdat er te weinig grondtroepen beschikbaar waren. Vijf dagen later, op 25 september, vond de slag om Arnhem alsnog plaats. De tegenstand bleek te groot, Operatie Market Garden stokte.

In de nacht van 25 op 26 september werden de geallieerde troepen geëvacueerd. De hoop om snel op te rukken naar Berlijn en de oorlog misschien al eind 1944 te beëindigen, werd zo de bodem ingeslagen. Arnhem bleek, zoals Cornelius Ryan zijn wereldwijde bestseller noemde, ‘een brug te ver’.

Rabo Bridge to Bridge

Dit jaar staat de Rabo Bridge to Bridge geheel in het teken van 75 Jaar Slag om Arnhem. Op zaterdag 14 september vindt de Airborne Freedom Trail plaats en op zondag 15 september staat de Rabo Bridge to Bridge op de kalender. Ga voor meer informatie naar de eventpagina op De leukste lopen.

Bekijk de aflevering in de reeks Andere Tijden van de NTR/VPRO over Een brug te ver.

En bekijk op YouTube het uitgebreide OMG2019-programma.