Acht kastelen in Vorden

Als je op zoek bent naar een heerlijke, bosrijke route met prachtige kastelen? Een ultieme test voor de Rotterdamse of Enschedese Marathon? Dan kunnen we de Achtkastenloop op 3 maart a.s. in het Gelderse Vorden van harte aanbevelen. Een dertiger lopen als een ridder met kastelen!

De Achtkastelenroute van Vorden is wellicht de oudste fietstocht van Nederland. Al in 1913 nam de burgemeester van Vorden toeristen mee om ze het natuurschoon en de prachtige kastelen van zijn dorp te laten zien. Het is een laagdrempelige route. Letterlijk, omdat er nauwelijks hoogteverschillen zijn. Maar ook figuurlijk, want de route is goed bewegwijzerd voor fietsers. Verdwalen tijdens de Achtkastelenloop zal dus een uitdaging zijn. Naast de 30 km, kun je ook  de halve marathon en 10 kilometer doen. Pacers op de 10k en 30k zorgen ervoor dat je een steady pace kunt houden. Alle drie afstanden gaan over één ronde. Iedere deelnemer ontvangt een medaille als herinnering aan de loop,.

Op de 30 kilometer komen de deelnemers alle acht kastelen tegen. Omdat deze vanaf de weg soms moeilijk zichtbaar zijn, plaatst de organisatie daar borden met de afbeeldingen van de kastelen. Maar omdat je lekker wilt doorlopen, kun je hier alvast lezen wat je tijdens je loop zult passeren:

Kasteel Vorden werd voor het eerst vermeld in 1315. Het kasteel was in aanleg een militair ouwwerk, en werd vanaf 1315 bewoond. In 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd het geplunderd en dertig jaar later hersteld. Het huis is door de eeuwen heen in het bezit geweest van verschillende adellijke geslachten, waaronder dat van Ripperda en van 1771 tot 1974 in de familie Van der Borch. Na de Tweede Wereldoorlog staat het kasteel leeg en raakt het steeds meer in verval. Het kasteel bevindt zich in deplorabele staat als het in 1974 samen met de bijbehorende goederen en grond in bezit komt van Het Geldersch Landschap. Het omliggende terrein wordt verkocht aan de gemeente Vorden. In 1976 werd het gerestaureerd en fungeerde het als gemeentehuis van Vorden. In 2004 heeft de (voormalige) gemeente Vorden het kasteel verkocht aan particulieren. Deze hebben het huis in oude glorie hersteld. Sindsdien wordt het kasteel gebruikt als huwelijkslocatie en museum.

Behalve Kasteel Vorden tref je de volgende bezienswaardigheden op de route:

* Kasteel Hackfort en de watermolen. Deze monumenten zijn gerestaureerd en in de watermolen wordt weer graan gemalen. Een leuk detail: de overtollige molenenergie wordt door het energiebedrijf afgenomen.

* Kasteel Den Bramel. Al in het jaar 1396 heeft er op dit land een huis gestaan. Het huidige kasteeltje is gebouwd op delen van de muur van dit voormalige gebouw. In 1868 kreeg het een trapgevel en in 1881 kwamen er leistenen op het dak en kreeg het een torentje. Deze verbouwing vond plaats met restanten van een kerk. De dakruiter met het opschrift “Soli Deo Gloria”, de windwijzer met haan en de koepel op het voorplein, waarin delen van een kerkorgel zijn verwerkt, getuigen hier nog van.

*  De Wildenborch. De eerste vermelding van de Wildenborch (Burcht in het wilde moeras) stamt uit 1372. Het was toen eigendom van een roofridder met de stoere naam Sweder Rodebaert. Sinds 1780 is het kasteel continu in het bezit van de familie Staring. De bekendste telg is de dichter A.C.W. Staring.

*  De Wiersse. Landgoed de Wiersse profileert zich als “De mooiste tuin van Nederland”. En dit zou zomaar waar kunnen zijn. Want waar je je ook in het 16 hectare grote park bevindt, overal is het uitzicht verrassend anders.

* Het Medler. Het Medler wordt voor het eerst in 1483 genoemd. Het huidige huis is in 1800 op delen van de muren van het oude huis gebouwd. In 1892 kreeg het haar huidige aanzien. Het mooie toegangshek is afkomstig van het in 1816 gesloopte Almense kasteel De Ehze.

* Het Onstein. In 1613 is het gebouwd als een tamelijk eenvoudig landhuis. Pas in 1925 kreeg het, na een ingrijpende verbouwing, zijn kasteelachtige trekken doordat de dakpannen werden vervangen door leistenen, er klokkentorentjes kwamen en de traptoren werd verhoogd.

*  De Kieftskamp is een relatief jong kasteel, dat als enige van de acht kastelen van Vorden niet uit de Middeleeuwen stamt. De Kieftskamp wordt in 1626 voor het eerst wordt vermeld. Het huidige kasteel is in 1776 gebouwd. De naam Kieftskamp is terug te voeren naar de kieviet (kieft in dialect), een vogel die hier vroeger veel voorkwam.

Foto’s: Paul Harmelink