All the single…. singel…

Singellopen, wie kent ze niet? Er zijn er meerdere van, door het land en door het jaar verspreid. In oktober zijn er maar liefst drie evenementen die deze naam dragen. Voordat je het nummer van Beyoncé in je hoofd krijgt, gaan we snel door naar de evenementen!

Ons land is – voor zover wij weten! – zeker acht Singellopen rijk, te weten die van Gouda, Breda, Utrecht, Enschede, Leiden, Venray, Wijk bij Duurstede en Woerden.

Historie

In 1923 organiseerden enkele Enschedese voetbalclubs een estafette over de singels* van hun stad. Tot 1948 hielden ze dat vol. In 1998 werd de Enschedese Singelloop opnieuw georganiseerd, met start en finish bij het Volkspark. Het parcours gaat over de binnenzijde van de singels en kent veel vals plat. Je kunt kiezen voor een 5 EM of een dubbele mijl (3,2km).

Utrecht, Leiden…

De eerste Singelloop, die nooit meer is gestopt, werd in 1925 georganiseerd in Utrecht. Er deden tot 37 deelnemers mee, maar de singels waren gevuld met duizenden toeschouwers. Alleen in de Tweede Wereldoorlog werd de race niet georganiseerd. Deze singelloop heeft een mooi en snel parcours en is door zijn goed bereikbare ligging een erg populair evenement.

Een jaar later dan Utrecht, besloot ook Leiden een singelloop te organiseren. Het evenement vond daarna niet standaard elk jaar plaats, maar wisselend. Vanaf 1976 kwam daar verandering in. De start was jarenlang voor het gebouw van het Leidsch Dagblad aan de Witte Singel, maar doordat de krant verhuisde werd ook de start verhuisd.

… Breda, Wijk bij Duurstede…

De eerste Bredase Singelloop vond pas plaats in 1986. Deze race kent vier onderdelen: de 5 km, de 10 km, de halve marathon en de familieloop. In 2017 deden meer dan 17.000 hardlopers mee. Niet zo gek, deze loop heeft een gezellige, vrolijke en Bourgondische sfeer en ambiance, onder andere door de vele bandjes, dweilorkesten, dj’s en sambabands. Jaarlijks trekt het evenement zo’n 80.000 toeschouwers.

Een gezellige, vrolijke en Bourgondische sfeer en ambiance

Ook Wijk bij Duurstede kent een rijke historie in de organisatie van zijn Singelloop. Dit jaar vond de 71ste editie plaats. De route loopt over de singels en de Lekdijk, langs het kasteelbos en onder een molen door, En dat één, twee of vier keer.

… Woerden, Gouda, Venray…

In Woerden startte de hardloopwedstrijd in 1978 tijdens de Woerdense Vakantieweek. Dit werd doorgeschoven, zodat de loop met daglicht kon worden gelopen. Ook Gouda doet mee in de singellopen. De start is op de markt en na drie rondjes langs een deel van de singel finish je na 10km.

In oktober vinden drie singellopen plaats: die van Utrecht, Breda en Venray. Helaas alle drie op dezelfde dag: 7 oktober. Dus als je had bedacht om ze allemaal te lopen, dan wordt dat óf goed plannen, of je octet uitsmeren over drie jaar.

De eerste singelloop vindt ieder jaar plaats in Leiden (half april), gevolgd door Wijk bij Duurstede (eind april), Woerden (juni), Enschede (september) en Gouda (september). Utrecht, Breda en Venray zijn dan dus in oktober.

* Een singelgracht, singel of vest(e) is een water rond een binnenstad, vaak een overblijfsel van de middeleeuwse verdedigingsgracht van een vestingstad. Een singel heeft, in tegenstelling tot grachten in binnensteden, doorgaans geen gemetselde kademuren, maar schuin aflopende walkanten. De naastgelegen weg heet ook vaak singel. In de loop der tijd verloren singels als onderdeel van verdedigingswerken hun functie. Voor de steeds uitbreidende steden in waterrijke gebieden werden de oorspronkelijke singels toegevoegd aan een uitbreidend watergangnetwerk. Het achtervoegsel -singel werd dan soms wel toegepast voor soortgelijke wateren verder buiten het centrum. De latere singels kregen in de steden dan wel gemetselde kades en namen daardoor minder ruimte in (Wikipedia)