ASICS NK Atletiek 16-19 juni Amsterdam

Van donderdag 16 tot en met zondag 19 juni vinden in het Olympisch Stadion in Amsterdam de ASICS NK Atletiek plaats. Op 41 onderdelen gaat er gestreden worden om de Nederlandse titel, maar voor een aantal atleten staat er meer op het spel. De NK zijn de laatste mogelijkheid om plaatsing veilig te stellen voor de EK Atletiek die van 6 tot en met 10 juli plaats vinden in hetzelfde Olympisch Stadion in Amsterdam. Dit zijn de onderdelen die speciale aandacht verdienen.

Sprint
Op de 100 meter voor heren hebben inmiddels al 3 heren aan de EK-limiet voldaan: Churandy Martina, Solomon Bockarie en Hensley Paulina. De twee eerstgenoemden hebben zich ook geplaatst op de 200m en komen op deze afstand ook in actie tijdens de NK. Op het langste sprintnummer is Nederlands recordhouder Liemarvin Bonevacia favoriet. Dafne Schippers is afwezig en dit geeft andere atleten de mogelijkheid om uit haar schaduw te treden. Op basis van tijd is de favoriete op de 100 en 200m nu Jamile Samuel, maar ook Naomi Sedney heeft dit jaar al laten zien in vorm te zijn. Op de 400 meter gaat een spannende strijd gestreden worden tussen Nicky van Leuveren en de zusjes Laura en Lisanne de Witte. Alle drie liepen zij al onder de European Entry Standard en plaatsen zich voor de EK als zij in Amsterdam de Nederlandse titel pakken.

Middellange afstand
Op de 800 meter is Thijmen Kupers nog op zoek naar de Olympische limiet. De Groningse atleet kwam al tot 1:45.28, waar 1:45.20 vereist is. Wel liep hij dit seizoen al de limiet voor Amsterdam. Op het NK zal hij tegenstand krijgen van Richard Douma die zich al geplaatst heeft voor de EK op de 1500 meter. Dennis Licht plaatst zich voor de EK als hij Nederlands kampioen wordt op de 5000 meter, maar staat vooralsnog ook nog voor de 1500 meter ingeschreven. Bij de dames wordt een mooi duel verwacht tussen Susan Kuijken en Jip Vastenburg op de 5000 meter. Kuijken werd vorig jaar op de WK 7e op dit onderdeel, maar Vastenburg is aan haar gewaagd op de 10.000 meter en zij zou het de geboren Nijmeegse lastig moeten kunnen maken.

Horden
Op de 110 meter horden voor heren wordt het een spannende strijd tussen de Amsterdammers Gregory Sedoc en Koen Smet. Sedoc liep met 13.48 al onder de EK-limiet van 13.63, Smet kwam nog niet tot deze limiet. Nadine Visser is de favoriete op de 100 meter horden voor dames. De atlete, die ook op de zevenkamp goed uit de voeten kan, krijgt concurrentie van Sharona Bakker, AA Drink Talent Eefje Boons en Rosina Hodde. Ook meerkampster Anouk Vetter komt op dit onderdeel in actie. Op de 400m horden komt Bianca Baak in actie, ook zij maakt een goede kans op een EK-ticket.

Springen
Verspringer Ignisious Gaisah haalde tijdens de EK in Zürich van 2014 nog de finale, de limiet voor Amsterdam moet hij nog springen. Dit weekend wordt zijn laatste kans. Dit geldt niet voor Fabian Florant: hij sprong op het onderdeel hinkstapspringen dit jaar al een Nederlands record van 16.92 meter en plaatste zich hiermee ook voor de EK en de Olympische Spelen. Op het onderdeel polsstokhoogspringen komt de Nederlands kampioen indoor en AA Drink Talent Menno Vloon in actie. Hij krijgt concurrentie van onder andere Eelco Sintnicolaas.

Bij de dames deed Nederlands kampioene polsstokhoogspringen Femke Pluim dit jaar al een aanval op haar eigen Nederlands record van 4.55 meter, wie weet lukt het haar tijdens de NK. Ook EK-deelneemster Rianna Galiart komt in actie op dit onderdeel. Meerkampster Nadine Broersen kiest net als haar collega’s voor het individuele onderdeel dat haar het beste ligt; zij komt in actie op het onderdeel hoogspringen.

Werpen
Discuswerpers Erik Cadée en Rutger Smith zijn het hele seizoen al op zoek naar de limiet voor de Olympische Spelen. Zij hopen op een gunstige wind zodat zij de grens van 65.00 meter kunnen slechten die recht geeft op deelname in Rio de Janeiro. Bij de dames kan een tweetal atletes zich plaatsen voor de EK door de titel te veroveren. Dit geldt voor Corinne Nugter (discuswerpen) en Melissa Boekelman (kogelstoten). Beide dames maken al een aantal jaren de dienst uit op hun onderdeel en lijken zich op te mogen maken voor een internationaal toernooi in eigen land.

Meerkamp
De meeste meerkamptoppers hebben zich al geplaatst voor de internationale toernooien voor dit jaar en zullen tijdens de NK dan ook niet in actie komen op het meest veelzijdige atletiekonderdeel. Ingmar Vos heeft echter nog geen limiet gehaald en zal een laatste poging wagen om EK-deelname veilig te stellen.

Side events
Net als vorig jaar zijn er diverse side events rondom het Olympisch Stadion. Buiten het stadion staat de NS KidsClub waar kinderen op speelse wijze kennis kunnen maken met de atletiek. Kids kunnen bovendien tijdens de KidsRun ervaren hoe het is om in het grote Olympisch Stadion te lopen. Zelfs de allerkleinsten krijgen deze kans tijdens de speciale Mini KidsRun.

Meer informatie
Alle informatie over dit evenement, waaronder het tijdschema en het volledige deelnemersoverzicht is te vinden op ASICS NK Atletiek. Selectiecriteria en gekwalificeerde atleten voor de verschillende toernooien is op onze toernooienpagina te vinden. Na het weekend wordt de ploeg voor de EK bekend gemaakt; deze wordt op maandag 27 juni gepresenteerd.