ASICS NOVABLAST 2 – READY, SET, FLY!

ASICS introduceerde een tijdje terug de nieuwe Novablast 2-serie, het model dat vooral bekendstaat om zijn ‘bounce’ die zorgt voor extra veerkracht tijdens het lopen. En nog veel meer. Voor Keep-on-Running.nl nam Leonine Brünink de proef op de som: maakt de Novablast 2 zijn beloften waar? Ze heeft het op een lopen gezet. Lees hier haar bevindingen.

Heerlijk zacht

Al bij de eerste step-in ben ik meteen enthousiast: de Novablast 2 voelt heerlijk zacht en verrassend licht aan ondanks dat hij qua gewicht zeker niet de lichtste hardloopschoen op de markt is. De toebox laat veel bewegingsvrijheid voor de tenen, terwijl de zachte maar stabiele hielkap mooi aansluit bij de hiel. Spoiler: mijn voeten zijn nog best gevoelig voor blaren, maar ondanks de bewegingsvrijheid voor de tenen ontstaat er geen wrijving – geen ruimte dus voor ongewenste verrassingen. Daarnaast zijn er ook geen vervelende naadjes of randjes aan het bovenwerk van de schoen te voelen. De Novablast 2 is een neutrale hardloopschoen en dus niet geschikt voor hardloopliefhebbers met pronatie. 

Geen vervelende naadjes of randjes aan het bovenwerk van de Novablast 2

Trampoline springen

Wat de Novablast zo uniek (en het hardlopen extra leuk) maakt is de zogenoemde ‘Flight Foam blast’ in de middenzool van de schoen. Deze op een trampoline geïnspireerde dempingtechnologie zorgt ervoor dat je tijdens het lopen naar voren gekatapulteerd wordt, terwijl de voorvoetdemping en de hielsteun erbij helpen je voorvoet en hiel te ontlasten. Vooral als voorvoet-loper kun je daardoor langere afstanden efficiënter en op een hogere snelheid lopen. Je hiel raakt minder snel vermoeid, waardoor je stabieler gaat lopen. Het trampoline-effect boost dus niet alleen je loopplezier maar ook je veerkracht en performance. De Novablast 2 is daarmee ook een betaalbaar en goed alternatief voor gepassioneerde amateur-hardlopers, die net iets te zuinig zijn om carbon schoenen te kopen.

Ik kon zonder moeite een sneller tempo rennen, het trampoline-effect is dus écht een feit!

Loopgevoel: we’ve had a (nova) blast!

Als een van de eerste hardloopavonturen met de Novablast 2 ging ik de straten van Amsterdam veroveren en was meteen positief verrast over de enorme veerkracht van deze schoen. Ik kon zonder moeite een sneller tempo rennen, het trampoline-effect is dus écht een feit! Daarnaast voelt de demping alsof je op watjes loopt, wat bijzonder prettig is als je veel op verharde wegen en straten gaat rennen. De grip van de schoen is over het algemeen goed en met ON of Saucony schoenen te vergelijken. Alleen op regenachtige dagen is voorzichtigheid geboden, op natte ondergronden kunnen de Novablasts nogal slippery zijn. 

Partner-in-crime

Bijzonder prettig voor duurloopjes vind ik de brede buitenzool en de hielstabilisatie bij deze schoen. Ik loop graag eens door de natuur, en ook op aangelegde bospaden zorgt de Novablast 2 voor een betere loopbalans en voldoende ondersteuning (ook is deze schoen uiteraard geen trailrunschoen, maar voor verharde wegen bedoeld). 
Samengevat heeft de Novablast 2 zeker de potentie om mijn vaste partner-in-crime voor snelle loopjes en long-runs te worden, vooral dankzij zijn fijne demping en goede veerkracht. 

Samenvatting: pro’s & con’s

Perfecte schoen voor comfortabele medium- & long-runs 
Goede demping en veerkracht 
Trampoline-effect zorgt voor extra boost en extra veel loopplezier 
Ideale schoen voor voorvoetlopers dankzij voorvoetdemping en hielsteun

– Geen wedstrijdschoen (zware schoen, ook al is hij gevoelsmatig licht als je hem draagt)
– 
Weinig grip op natte wegen, vooral uitkijken in bochten! 
– Niet geschikt voor lopers met over- of onderpronatie

Verkoopinformatie

De Novablast 2 is verkrijgbaar in heren- en damesmodel bij (online) hardloopspeciaalzaken of via www.asics.com. De adviesprijs is € 140.

Tekst: Leonine Brünink
l.bruenink@gmail.com