Beat the bridges!

De Bruggenloop is een jaarlijks gehouden loopevenement over een parcours van 15 kilometer in Rotterdam. Het parcours gaat over vijf bruggen in Rotterdam, waaronder de Erasmusbrug, Van Brienenoordbrug en de Boerengatbrug. Aanvankelijk werd de loop in februari gehouden, vanaf 2009 werd deze vlak voor kerst geprogrammeerd. Zowel in 2009 als in 2010 moest de loop, waarvoor zich in 2010 zo’n 5.000 lopers hadden ingeschreven, worden afgelast vanwege de sneeuw. Maar ook zonder sneeuw ademt de 29ste DSW Bruggenloop Rotterdam de sfeer van Kerstmis.

De dj heeft alle kersthits, zowel in originele vorm als house-versie opgezet en een heuse kerstman zat op een podium. Zo’n 12.000 deelnemers liepen van het licht, door de schemer naar het donker waar het feestelijk verlichtte Feijenoordstadium de finish is.

Bereikbaarheid: doordat er veel wegen zijn afgezet vanwege de loop, is het niet heel erg gemakkelijk om je auto in de buurt van de start/finish te parkeren. Helaas was het voor deelnemers uit het Zuiden van het land ook een echte crime om in Rotterdam te komen met de trein, want heel station Blaak lag eruit vanwege werkzaamheden. Die waren al een tijd bekend, maar het is toch even schrikken als je de dag daarvoor pas ziet dat je even wat toeren moet uithalen om de start te bereiken. De overvolle trams reden gelukkig wel vanaf Rotterdam CS.

Bij de inschrijving krijg je een fijn groen looplampje, dat je bij de start kunt ophalen. Let maar eens op hoeveel lopers dit gebruiken tijdens hun avondloopje! Het is van hele goede kwaliteit en erg fel, een leuk kerstkadootje van de organisatie!

In de Kuip kun je je omkleden achter schermen waar een warmte-kanon de tent warm maakt. Hier kun je ook je tas achterlaten. Als je die liever beschermt afgeeft, dan had je dat bij de inschrijving moeten aangeven. Er waren maar een beperkt aantal kluisjes. Uit ervaring weet ik dat het redelijk safe is om je tas achter te laten in de kleedkamer. Aan de kleedkamer zitten ook wat toiletten, maar douche gelegenheid is er niet. Buiten het stadion staan grote rijen dixies en er zijn er diverse koffie- en foodtrucks, plus er is muziek. Het is een gezellig evenement om je fans mee naartoe te nemen.

De start geschiet in verschillende waves, rood, blauw en groen. De wedstrijdlopers hebben een speciaal vak voorin bij rood. Er zijn dus maar 3 vakken voor 12.000 deelnemers. Dat betekent een hele grote drukte in de vakken, maar zeker ook op het parcours.

De route:

Vanaf de Kuip loop je richting Varkensoord over een grote weg met daartussen de trambaan. Een scherpe bocht naar links brengt je naar de eerste brug, de Lodewijk Pincoffsbrug, die, heel grappig, geen hoogtemeters oplevert. Er werden dan ook wat grappen door  de lopers gemaakt. De spoorweghavenbrug volgt snel, die leidt je naar de Wilhelminakade en natuurlijk die prachtige Erasmusbrug. Deze laatste is altijd een pittige!


De eerste drumbands hebben je al opgezweept en anders doen de vele toeschouwers dat wel!

In plaats van rechtdoor richting de Coolsingel, sla je direct rechtsaf richting de Boompjeskade en je vervolgt je weg langs de Maasboulevard, waar je de prachtige skyline van Rotterdam kunt bewonderen. Deze loop je helemaal af, tot aan de Kralingse Zoom, waarna je de grootste uitdaging kunt verwachten, namelijk de Van Brienenoordbrug. Je loopt er eerst onderdoor. De organisatie heeft zijn best gedaan om hem leuk uit te lichten, want ondertussen is het al redelijk donker. Met een lange lus en dus een lang vals plat loop je over die kuitenbijter. Maar ‘what goes up, must go down’, wat betekent dat je in heerlijke pace je ingeleverde snelheid kunt terugpakken op de weg naar beneden. Vanaf daar kun je sowieso gas geven, want vanaf daar komen er geen (hoogte-) verrassingen meer. De laatste kilometers zijn vrijwel rechttoe- rechtaan. Bij de laatste rotonde staat de cheerzone van de RunningRebels Rotterdam, die je extra ‘power’ geven voor die laatste kilometer. De finish voor de Kuip is zeer sfeervol, ook hier staat veel publiek.

De laatste deelnemer/ster wordt traditiegetrouw met veel vuurwerk binnen gehaald. Dit maakt het ook een sympathiek evenement.

Voor veel lopers is dit het laatste loopevenement van het jaar, een prima gelegenheid om met je loopmaatjes de score op te maken onder het genot van een drankje bij één van de vele horeca-gelegenheden die op het plein achter de Kuip te vinden zijn.

Peet’s Review:

Bereikbaarheid: ⭐️⭐️

Parcours: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Sfeer: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

W.c’s: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Kleedruimte: ⭐️⭐️⭐️ ( geen douche-mogelijkheid)

Tasseninname: ⭐️⭐️

Drukte: ??????????

Algemeen: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Website

Tekst: Petra Kerkhove