Bekende atleten op 37ste Sylvestercross

Op Oudejaarsdag wordt de 37ste editie van de Rabobank Sylvestercross in de Soester Duinen gelopen als onderdeel van het Nederlandse Crosscircuit. De organisatie is erin geslaagd een groot aantal bekende atleten te binden voor de Rabobank Prominentenloop.

Snelle heren…

Zo verschijnen bij de heren de marathonlopers Michel Butter en Koen Naert na New York nu ook in Soest samen aan de start. ‘Onze’ Butter en de Belg Naert verrasten vele kenners en liefhebbers met hun optreden in de laatste New York Marathon.  Samen namen ze na 25 km de kop van de wedstrijd om uiteindelijk zeer verdienstelijk beiden in de top 10 op resp. de 6de en 9de plaats te finishen. De mannen hebben snode plannen om op 31 december bij de Sylvestercross in Soest weer in de voorste geledingen mee te strijden. Zij zijn weliswaar niet de favoriet voor de winst, maar zijn er beiden van overtuigd dat ze voor verrassingen kunnen zorgen!

Grote favoriet bij de mannen is de Belg Soufiane Bouchiki. Vorige maand won hij de crosscupwedstrijden in België en werd hij verkozen tot Europees atleet van de maand. Op 10 december j.l. werd hij 5de op het EK Cross. In Soest zal hij echter ook geduchte concurrentie krijgen van onze Nederlandse troef Khalid Choukoud.

Ook is internationaal topper en de winnaar van vorig jaar Abdi Hakin Ulad uit Denemarken er weer bij en komen diverse sterke lopers uit Italië, Zwitserland, Frankrijk en België naar Soest.

… en al even snelle dames

Bij de dames zijn de beste Nederlandse dames van dit crossseizoen onder aanvoering van Andrea Deelstra gecontracteerd. Zij moet de strijd aan met de Deense Anna Holm en de Poolse Katarzyna Rutkowska.

Andrea Deelstra mocht niet naar het EK Cross dit jaar, maar ze krijgt op Oudejaarsdag in Soest de kans om te laten zien dat ze daar wel degelijk thuishoorde. De concurrentie komt van de meervoudig Deense kampioen Anna Holm (dochter van de bekende Deense marathonloper Henrik Jorgensen, o.a. winnaar van de London Marathon ’88 en in de jaren 80/90 veelvuldig in Nederland actief). Zij eindigde op het EK Cross in december in Samorin als 23ste. Anna nam net als Andrea ook deel aan de OS in Rio en liep al 2.33.02 op de marathon. De 30-jarige afgestudeerd journaliste uit Kopenhagen nam al aan negen EK’s deel en heeft veel zin om in Soest in haar vaders voetsporen te treden nadat ze op het EK goede verhalen over onze Sylvestercross hoorde.

Een ander zeer serieuze concurrente is de Poolse Katarzyna Rutkowska. De Poolse kampioene op de cross en 5 en 10km won dit seizoen al de Belgische crosscupmanche in Mol en werd knap 4e in Tilburg bij de Internationale Warandeloop waar ze o.a. voor Andrea Deelstra bleef. Op het EK was het niet haar dag en stelde haar 31ste plek teleur. Dat wil ze dan ook graag rechtzetten in Soest waar ze alleen komt om te winnen!

Naast Andrea zullen ook de toppers Anne Luijten(2e Nederlandse in Tilburg), Ruth van de Meijden, Jill Holterman, Julia Velthoven en Irene van Lieshout in Soest hun jaar sportief afsluiten in de Soesterduinen. Het belooft een spannende strijd te worden gezien de kleine verschillen en het selectieve parcours!

Gelijk met de dames zullen ook onze vrouwelijke juniorentoppers van start gaan onder leiding van Jasmijn Lau (4e EK Cross junioren). De Amersfoortse Veerle Bakker, vorig jaar nog succesvol bij de junioren, mocht niet naar het EK in de categorie onder 23 jaar ondanks een knappe race op één schoen in Tilburg en wil zich in Soest dan ook graag sportief revancheren en laten zien dat zij net als Andrea op het Europese strijdtoneel thuishoort.

Kortom, het belooft op 31 december weer een spectaculaire strijd te worden op het prachtige, uitdagende parcours in de Soester Duinen! Komt dat zien!

Kijk voor meer informatie op http://www.sylvestercross.nl/

Foto: Jaap van den Broek