21-27/9: De Nationale Vitaliteitsweek 2020

Van 21 t/m 27 september a.s. is de 6de editie van de Nationale Vitaliteitsweek, met ‘dank’ aan corona geheel online. Een week lang aandacht voor vitaliteit, met als thema  #VitaalDigitaal, veelzijdige informatie, inspiratie en kennis over vitaliteit, gezondheid en werkgeluk. Er zijn dagelijks gratis energieke dagstarts en in de middag interessante webinars van inspirerende sprekers. Die zijn niet gratis, maar de volledige opbrengst gaat naar Spieren voor spieren.

Inmiddels is bekend dat Minke Booij, directeur van Spieren voor Spieren, samen met Jenell Emanuelson, kind-ambassadeur van Spieren voor Spieren, een inspirerend webinar verzorgen.

Minke Booij en Jenell Emanuelson

Nadine Broersen, meerkampster en ambassadeur van Spieren voor Spieren, verzorgt een van de dagstarts, dé manier om je dag energiek en vol inspiratie te beginnen!

Nadine Broersen

Volg het actuele programma op de LinkedIn-pagina van de Nationale Vitaliteitsweek. Ga voor alle informatie, het programma en de tijden naar de Nationale Vitaliteitsweek.

Wat is vitalogie?

In zijn boek Vitalogie! beschrijft Klaas Koster, de eerste vitaloog van Nederland en initiator van de Nationale Vitaliteitsweek in september a.s., op een prettig leesbare en inspirerende manier welke stappen je kunt maken naar een energieker en zinvoller leven, zowel privé als in je werk. Aanrader! 

Burn-outklachten

Steeds meer mensen, zelfs hardlopers, lopen aan tegen een burn-out en dat gebeurt ook nog eens op steeds jongere leeftijd. Zo maakt één op de drie jongeren tussen 16 en 24 jaar zich zorgen opgebrand te raken, terwijl 16% van de jongvolwassenen in de leeftijd tussen 25 en 35 jaar burn-outklachten meldt. Ook onder werknemers speelt het probleem: in 2018 had 16,4% van de mannelijke werknemers en 18,1% van de vrouwelijke werknemers enkele keren per maand of vaker burn-outklachten. Bij ruim 37% van de werknemers is werkstress de belangrijkste oorzaak van verzuim (bronnen: CBS en Volksgezondheidenzorg.info).

Hier kan vitalogie van pas komen. Wie (jong) leert zijn energie goed te managen en daarin keuzes durft te maken en de consequenties daarvan ervaart, heeft daar een (werk)leven lang profijt van.

Zelfregie en persoonlijke leiderschap

Klaas Koster definieert vitalogie als de leer van de menselijke lichamelijke en geestelijke levenskracht die wordt gestuurd door bewust en onbewust gedrag. Vitalogie kan eraan bijdragen inzicht te krijgen in de factoren die ervoor zorgen dat je je sterk en fit voelt of juist niet, in je persoonlijke leven, maar ook professioneel, in je werk. Zelfregie en persoonlijk leiderschap zijn spilpunten in dit proces. Dit vraagt durf, een gezonde portie zelfliefde (‘ik ben het waard’) en vertrouwen in jezelf: dat je keuzes maakt die goed voor jou zijn, wat de rest van de wereld er ook van vindt.

De Vitaliteitsschijf van vijf

Vitaliteit bestrijkt een waaier van aandachtsgebieden: fysiek, mentaal, sociaal, spiritueel. Alle elementen zijn verbonden en beïnvloeden elkaar. De Vitaliteitsschijf van vijf maakt dat inzichtelijk. Om je energiek (vitalogisch) te voelen is een cadans nodig van lichaam (fysiologisch), geest (psychologisch), omgeving (ecologisch) en zingeving (filosofisch). De crux is je bewust te worden aan welke knop je moet draaien om de energie (weer) te laten stromen.

De Vitaliteitsschijf van vijf

Aan de slag met vitalogie

Met de vitaliteitsschijf als leidraad kan het werken aan vitaliteit beginnen. Verandering begint bij jezelf. Met die bagage op zak kun je ook je collega’s vooruithelpen. Maar dat is de volgende stap. Met de Vitascan kunt je uitvinden hoe het met je levensenergie is gesteld. Vervolgens kun je nieuwe doelen stellen en daarop handelen. Het boek leidt je vervolgens langs de genoemde elementen van de schijf: vitalogie, fysiologie, psychologie, ecologie en filosofie. Het slothoofdstuk gaat over vitaal leiderschap.

Interesse in het boek?

Het boek Vitalogie! is te bestellen via deze link: Vitalogisch.nl. Het is ook te vinden in de gespecialiseerde boekhandel.

Tekst: Paul Postema