NN Egmond Halve Marathon

Bloed, zweet en tranen op de Bloedweg: Egmond 2019

Als hardloper moet je één keer in je leven aan dit heroïsche evenement hebben deelgenomen. Het uitdagende parcours van 21,1 of 10,5 km gaat over het strand en door de glooiende duinen van het Noordhollands Duinreservaat. En goede kans dat wind, regen en kou je het er niet gemakkelijker op gaan maken. Toch is het ieder jaar weer genieten!

NN Egmond Halve Marathon 

Velen nemen de EHM – ‘de Halve van Egmond’ – als goed voornemen aan, om door te moeten trainen in de druilerige herfst en koude winter. En terecht. De ‘Halve van Egmond’ is een bijzonder feest om aan deel te kunnen nemen. De grote sporthal waar iedereen zich kan verkleden en warm blijven of worden, is vaak het punt waar loopmaatjes elkaar een mooi nieuw jaar wensen met heel veel PR’s.

Het avontuur begint al in de busreis vanaf één van de stations waarvandaan de pendelbussen vertrekken. Het voelt een beetje aan als een schoolreisje, met gelijkgestemden. Allemaal een klein beetje zenuwachtig voor wat er komen gaat.

Heroïsche strijd

De EHM is ieder jaar weer anders. Soms moet je door het mulle zand, met tegenwind tot je in de duinen bent. Andere jaren is het zand hard, en schijnt het zonnetje. Eén ding is zeker: het blijft een heroïsche strijd tegen de elementen. Het beklimmen van de Bloedweg en het pad langs de Van Speijk Vuurtoren zijn kenmerkende onderdelen van deze race die je niet snel vergeet na je eerste editie.

In 2018 waren de omstandigheden tijdens de 45e editie goed. Met zo’n 3 graden was het fris, maar met weinig wind kon er snel gelopen worden. Er stond een recordaantal van 18.200 deelnemers aan de start.

De eerste editie van de halve marathon vond plaats op 11 maart 1973. De loop was in die tijd een van de eerste evenementen voor lopers die over een dergelijke afstand werd gehouden.

Bekijk hier de aftermovie van 2018: https://youtu.be/qf9IgIhHSWY

Schrijf een review:
Welk cijfer geef jij aan de NN Egmond Halve Marathon?