Code Geel op het Kasteel

Het was waarschijnlijk even billenknijpen voor de organisatie van De Halve van De Haar, toen De Bilt ‘code geel’ afgaf voor Tweede Paasdag. Ze hadden de lopers al laten weten dat er zoveel mogelijk windvangende elementen zouden worden verwijderd.

Abonnement

Het lijkt wel of de (wat) grotere hardloopevenementen dit jaar allemaal een abonnement op een sterke windkracht hebben genomen (ik herinner je even aan de Saucony Halve van Egmond en de Groet uit Schoorl). De regen bleef gelukkig achterwege en toen de vrolijke buschauffeur, met een opbeurende tekst: “De wind is maar de wind” de bocht maakte naar het Kasteel De Haar, begon toch echt de zon te schijnen.

Het lijkt wel een sprookje als je het kasteel zo in alle glorie ziet liggen. Het vervoer vanaf de bushalte richting het startterrein was geregeld; een Jan Plezier zorgde ervoor dat de beentjes die laatste halve kilometer tot de start nog even rust kregen. Op het startterrein stonden diverse tenten, waaronder een grote met een bar, en diverse “bierbanken en -tafels” zodat de loopmaatjes nog even konden overleggen voor de start. Ook een deejay en zelfs een zangeres op het einde maakten het een feestelijk geheel.

Volgend jaar kun je die paasbrunch met de schoonfamilie rustig overslaan.

Pacers

De startvakken waren niet vooraf ingedeeld, iedereen kon gaan staan waar hij of zij wilde. Het was duidelijk dat de pacers veel groepjes aantrokken. Als je niet met een pacer meewilde, dan kon je er maar beter een beetje verder vanaf starten. Ongelofelijk knap dat de organisatie al in zijn tweede editie zoveel lopers op de been kon krijgen.

Vlak voor de start vlogen er nog enkele verdwaalde regendruppels langs, maar die waren al snel uit de lucht. De start was een beetje een verrassing, de boog die gevormd werd door twee aaneengesloten kranen was een stuk verder dan de daadwerkelijke start. Je focust je toch op zo’n boog, maar gelukkig waren de vele hardloophorloges net zo ‘ready to go’ als de hardlopers zelf.

De eerste kilometers gingen voorspoedig, vooral waar de wind in de rug zat over het dijkje van de Haarrijnseplas. Maar je voelt hem al aankomen, die krijg je ook nog een keertje in je snoet! De ballonnen van de pacers waren na die eerste bocht de wind in al vertrokken! Het polderrijke landschap om het kasteel bracht weinig beschutting. Gelukkig stonden er in diverse bochten enthousiaste toeschouwers om je dat extra duwtje in de rug te geven. Het is leuk als je vanaf kilometer 8 het kasteel weer ziet liggen.

IMG_5425

Narcissen

De verkeersregelaars deden goed hun werk, de route was goed afgeschermd, zodat je niet in een keer door kon lopen naar de finish. Onder de poort van het kasteel door werd je de kasteeltuin in geleid. Door de harde wind werd er vlak naast me een dranghek omgeblazen. De narcissen en het zonnetje op je bol herinneren je aan het feit dat de Rokjesdag er nu echt bijna is. Maar goed. Je bent de 10 kilometer net voorbij. Maar dan moet je dus (bijna) hetzelfde rondje opnieuw lopen! En het leek wel of de volumeknop van de windkracht even omhoog was gedraaid voor dat bonusrondje. Vooral tussen de 14de en 17de kilometer zag je mensen aanhaken bij andere groepjes, om enigszins beschutting te vinden. Vanaf de 17de kilometer begonnen er al wat mensen met wandelen. Begrijpelijk! Bij de laatste bocht stond er een dweilorkest, om je van de juiste tonen te voorzien. Nogmaals onder de poort door, over een bruggetje en dan het feestelijke onthaal door heel veel toeschouwers.

Het is net een sprookje om daar te lopen. Ik hoop dat de organisatie wel gaat nadenken over startwaves als het evenement nog meer gaat groeien, en wellicht een deels ander parcours voor de halvemarathonlopers? Het evenement is fantastisch georganiseerd, dus mocht je volgend jaar liever die paasbrunch met de schoonfamilie willen overslaan? Kom dan lopen om Kasteel de Haar!

Tot ziens!

IMG_5424