COVID-19 raakt ook voorjaarsmarathons

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) raakt ook de hardloopwereld. De organisatoren halen een – soms gedeeltelijke – streep door de Marathon van Tokyo, de Hong Kong Marathon, de Great Wall Marathon in China en de Tel Aviv Marathon. De organisatoren achten de risico’s voor de deelnemers te groot.

Tokyo: sportieve én financiële strop

Aan de marathon van Tokyo op 1 maart a.s. mogen nog wel de topatleten plus enkele tientallen rolstoeldeelnemers meedoen. De bijna 38.000 recreanten staat niets anders te doen dan hun teleurstelling verbijten, onder wie ook de deelnemers aan de Family Run en Friendship Run. Wellicht kunnen zij hun startbewijs meenemen naar volgend jaar, maar er zal opnieuw betaald moeten worden voor deelname, nog los van de kosten van vliegtickets, hotels e.d.

Exit Great Wall Marathon

De organisatoren van de legendarische Great Wall Marathon hadden eigenlijk geen andere keuze dan het event geheel af te blazen. De organisatoren laten via de website weten dat de veiligheid van de renners de hoogste prioriteit heeft. Nadat de WHO eerder deze week de corona-uitbraak tot een internationale noodsituatie bestempelde (de zogeheten PHEIC-status) waarna vele landen besloten tot reisbeperkingen, kon de organisatie niet anders beslissen.

We are deeply saddened to make this decision. We offer a heartfelt apology for any ensuing disappointment – we are equally disappointed, but we hope to see you at one of our other races in 2020 or back in China in 2021. 

Tel Aviv Marathon

De Tel Aviv Marathon die op 28 februari a.s. zou plaatsvinden, is doorgehaald voor buitenlandse deelnemers. Dit raakt 3.000 hardlopers, van wie eerder al 1.000 deelnemers uit Azië te horen kregen geen inreisvisum te krijgen van de Israëlische autoriteiten. De 40.000 ingeschreven Israëliërs mogen wel deelnemen.

Of ook andere voorjaarsmarathons (Londen?) besluiten tot geheel of gedeeltelijke afgelasting zal de komende weken duidelijk worden.