Daar bij die molen..!

We schrijven zondag 6 maart. Plaats van handeling: Alphen aan den Rijn. Een prachtige, zonnige ochtend. En een aangename temperatuur, een graadje of 7. Een mooie dag voor De 20 van Alphen. Veel lopers twijfelden nog tot kort voor de start tussen korte of lange mouwen, lange of korte broek. De weersverwachting gaf aan dat er waarschijnlijk toch nog wel een buitje zou komen. Nadat de keuze was gemaakt (veel mensen met korte mouwen, lange broek en eventueel sleeves) was de lichte spanning te voelen aan de start.

Door: Petra Kerkhove

Gedeelde eer

Wat normaal de enige echte openingsklassieker van het Nederlandse wegatletiekseizoen is, moest De 20 van Alphen dit jaar de eer delen met de City-Pier-City van Den Haag. Ondanks dat er best wel veel ‘overlopers’ waren, te zien aan de tijdlijnen op Facebook, heeft de organisatie met 8.500 deelnemers opnieuw een prachtig evenement neergezet. Niet alle deelnemers deden alle 20 kilometers, er konden ook 5 en 10 kilometers worden afgelegd.

Ikzelf had het privilege om gebruik te maken van de faciliteiten van de businesslounge. Dat is een hele fijne ervaring kan ik u melden! Daar heb ik ook kennis mogen maken met “Running Ronald”, u misschien wel bekend. Een hele hartelijke man, die nu wat minder aan het bloggen is, maar heel druk is met zijn grote liefde (mocht u denken… wat is er gebeurd met Running Ronald…?).

Groene Hart

Iedere afstand loopt door en rondom Alphen aan den Rijn, dwars door het prachtige Groene Hart op volledig verharde wegen. Het parcours van deze  editie was iets anders dan dat van de voorgaande jaren, vanwege werkzaamheden op een plek in het oude parcours.

Met het zonnetje op de bol en heel veel gezellige toeschouwers (toppers zijn jullie!!) vertrokken we al snel vanaf het centrum van Alphen om langs de Van Boetzelaerstraat naar het Aarkanaal te lopen. Wat is het toch fijn om langs water te lopen! Het geeft me altijd een heel vrij gevoel. Aan het einde kregen we te maken met een mooie stijging, de brug over, om via de polders en langs een prachtige molen te lopen, die – als u de foto’s van Gaby-runs-the-world volgt – u misschien wel bekend kon voorkomen, langs de Oostkanaalweg en de weg met de hoge bomen richting Aarlanderveen te lopen. Ook daar heel veel mensen langs de kant. De organisatie had diverse dweilorkesten langs de kant gezet, die de sfeer nog meer verhoogden. Je gaat er toch een stukje harder door lopen! Langs de Ringvaart, een scherpe bocht naar links. Helaas begon het toen te waaien en te regenen. Maar zelfs dat kon de toeschouwers niet weghouden. Langs de plaatselijke golfclub, en opnieuw richting de Zegerplas.

Als stadsmens kan ik zelf enorm genieten van het lopen door de polders en langs het water.

En ja, als echte toerist heb ik zelf hardlopend foto’s genomen van het parcours. Zo viel me het grappige zwarte zwijntje in de berm op. Dus mocht u denken.. “wat zijn deze foto’s onscherp”, dan weet u hoe dat komt.

IMG_2097

Het parcours van de 20 van Alphen is fantastisch. Een echte aanrader. En het is wel leuk om een keer 20 kilometer te lopen. Waar je normaal denkt bij de 17 kilometer: “Oeh, nog 4,1 km door”, kwam de finish van de 20 van Alphen lekker vroeg. Mooi meegenomen dus.

 

IMG_2091