De 35ste Teva Halve van Haarlem, één om nooit meer te vergeten!

Het was afgelopen zondag weer één groot hardloopfeest op en rond de Grote Markt in Haarlem. Na 15 jaar prachtig zonnig weer te hebben gehad, waren de weergoden afgelopen zondag iets minder in ons voordeel. Een verslag.

De overvloedige regen en de krachtige wind weerhielden de ruim 4.000 lopers er niet van om toch te starten. Dit jaar voor het eerst na 34 jaar niet over het Houtmanpad, door de vele regen was dit pad helaas onbegaanbaar geworden en hebben we een alternatieve route gelopen. 

Het 35ste startschot

Voor de 35e keer viel hier het startschot van de Teva Halve van Haarlem. Dit jaar stond de halve marathon als eerste op het programma. Om 11.15 uur starten bijna ruim 1700 hardlopers op een uitdagend en prachtig parcours, o.a. dwars door de Haarlemse binnenstad en de Zandvoortse duinen.

In totaal mocht de organisatie ruim 4.000 deelnemers verwelkomen. Zo’n 600 jonge deelnemers namen deel aan de twee kinderlopen die steevast veel leuke reacties oproepen bij het in groten getale aanwezige publiek. Ook de 5 km en de 10 km mochten zich verheugen op aandacht van heel veel familie en vrienden die ondanks de regen toch langs het parcours hun geliefden stonden aan te moedigen.

Betrokken vrijwilligers

Voor, tijdens en na de Teva Halve van Haarlem zijn elke editie meer dan 300 vrijwilligers in touw. Zij verzorgen de startnummers, bemannen de waterposten, staan langs het parcours als verkeersregelaar, zijn betrokken bij kledinginname, verzorgen de EHBO en nog veel meer. En trouw dat ze zijn… Zo staat bij de ingang van de startvakken op de Grote Markt onze supervrijwilliger Gerrit Ligtenberg, die al sinds 1985 betrokken is bij de Halve van Haarlem, voorheen Trosloop. Geweldig om als organisatie zulke betrokken vrijwilligers te hebben. Naast deze goede verzorging werden de deelnemers langs het parcours ondersteund met muzikale beats van verschillende DJ’s en dweilorkesten. 

De Refter

De locatie van de bedrijvenloop bevond zich letterlijk en figuurlijk midden in het hart van Haarlem. Alle bedrijven werden welkom geheten in de Refter, een prachtig hofje dat onderdeel uitmaakt van het Stadhuis op de Grote Markt en daarmee dus direct gelegen is bij de start/finishlocatie. Winnende teams van de verschillende bedrijvenloopafstanden werden hier verzorgd, passend gehuldigd en voorzien van prijzen verzorgd door partner 361°.

Scherpe tijden

Op alle afstanden werden scherpe tijden neergezet. Ronald Schröer ging bij de mannen als eerste over de finish, hij liep de halve marathon in een tijd van 1:07:45. De snelste vrouw op deze afstand was Lineke Kroon met een tijd van 1:26:27. Bij de 10 km was Marco van Erp het snelst (34:02) en bij de vrouwen Jolijn Swager (40:16). Op de 5 km heren werd een razendsnelle tijd neergezet door Menno Schouten, al na 14:50 passeerde hij de finish. Bij de vrouwen had Luna van Daal met 16:18 een supersnelle tijd.   

Al met al een fantastische editie van Haarlems mooiste in de nazomer, of kunnen we beter zeggen: Haarlems mooiste in het eerste herfstachtige weekend? 

SportSupport dankt al haar partners, deelnemers en vrijwilligers en kijkt met trots terug op deze 35e editie van de Teva Halve van Haarlem en meteen al weer vooruit naar de 36e editie op zondag 27 september 2020

Op zondag 27 oktober a.s. staat de Heemstede Loop op de agenda. Dit is het laatste hardloopevenement van het RSM Loopcircuit Powered by Run2Day Haarlem. 

Foto’s: Renata Jansen Fotografie