De 5th Avenue van het Noorden

Als je op zoek bent naar een mooi volksfeest, een uitdaging die voor iedere loper een haalbaar doel kan zijn of een spannende strijd tussen de Nederlandse toploopsters, meld je dan op zondag 14 oktober op de ‘5th Avenue van het Noorden’. Je raadt het al: we hebben het over de 4 Mijl van Groningen.

Tekst: Petra Kerkhove

In 1986 dacht iemand met weemoed aan zijn New York marathon terug en dan in het bijzonder aan 5th Avenue. Dit is het stuk vanaf Madison Avenue Bridge, waar je Manhattan op komt, tot aan het stuk waar je het Central Park inloopt. De voorlaatste pittige, maar rechte 4 mijlen van deze marathon, zullen we maar zeggen.

Eén lang recht stuk

De weg die van Haren naar Groningen gaat, is ook één lang recht stuk en de bedenker vond het een leuk idee om hier de 4 Mijl van Groningen van te maken. Jos Hermes, sportmanager en voormalig topatleet, pakte dit idee snel op en maakte er een prachtige wedstrijd van. Ondertussen is het evenement uitgegroeid naar een waar volksfeest voor Groningen.

Met een deelnemertal van 23.000 is het het grootste evenement op één afstand

Tot 2004 had de 4 Mijl van Groningen een paar bonusmeters. De afstand, na meting, bedroeg tot die tijd 6.666 meter. 4 Engelse Mijl is echter 6.437 meter. Dat is meteen gecorrigeerd natuurlijk. In 2011 bestond het evenement al 25 jaar en de organisatie wilde méér mensen in beweging krijgen. Zo ontstond het zaterdagavondevenement 4Mijl4You: dezelfde afstand, maar dan af te leggen op alle andere, niet gemotoriseerde mogelijkheden die je kunt bedenken, maar dus niet hardlopend. Dus: wandelend, Nordic Walking, op skates, op je fiets, met de step, je rolstoel of rollator, bedenk het maar. Dit zorgt echter wel voor een spannend momentje voor de organisatie: het finishgebied van de 4 Mijl is op de Vismarkt in Groningen, waar op zaterdag markt wordt gehouden die tot 18:00u duurt. Als de markt is opgeruimd, moet de organisatie als een gek de finish opbouwen, zodat de eerste finisher op gepaste wijze kan worden binnengehaald.

Toppertjes

Ook dit jaar is het wedstrijdveld goed bezet en zal het een heuse strijd worden op het Nationaal kampioenschap op de 4 EM. Niemand minder dan Susan Krumins-Kuijken, die erg goed aan het presteren is na haar blessuretijd. In 2014 nam zij de titel met zich mee. Maar ook Maureen Koster, 8ste op de 5.000 meter tijdens het EK in Berlijn, nationaal kampioen op de 4Mijl van Groningen in 2015, zal aan de start verschijnen. Maar vergeet alsjeblieft niet om rekening te houden met Roos Blokhuis. Deze dame werd vorig jaar derde vrouw en maakt een goede kans dit jaar. Ook Jessica Oosterloo en Marcella Herzog zullen de strijd tussen de dames spannend maken. Van de Nederlandse heren wordt er veel verwacht van Roy Hoornweg, Frank Futselaar en Khalid Choukoud. Ook op internationaal niveau wordt er een fikse strijd verwacht.

Goed doel

Ieder jaar wordt de 4 Mijl van Groningen gekoppeld aan een goed doel. Dat is dit jaar het UMCG Transplantatiecentrum. Bekende Noorderlingen en alle deelnemers hebben daarvoor een actiepagina aangemaakt, waarop je ze kan aanmoedigen door sponsoring.

Dit jaar maakt Timey, de nieuwe mascotte voor de 4 Mijl, zijn debuut. Hij zal zowel bij start als finish te vinden zijn en zal tussendoor proberen om zoveel mogelijk high-fives uit te delen. Mocht je in het Noorden wonen, dan kan het zomaar zijn dat je deze blauwe figuur al hebt gespot!

Heb je zin in een hardloopfeestje en ben je goed genoeg getraind om de 6,4 kilometer te overbruggen? Er zijn nog enkele startbewijzen te claimen! Waan je op 5th Avenue, maar dan in het nuchtere Noorden!

Kijk hier voor meer informatie.