De Olympisch Stadionloop: nóg een keer dat gevoel

Wil je het Olympische gevoel een keer beleven, maar kun je geen halve of hele marathon lopen? Dan zou ik zeggen: schrijf je eens in voor de Olympisch Stadionloop! Start en finish zijn namelijk in het roemrijke Olympisch Stadion in Amsterdam. Een verslag van Petra Kerkhove.

Rondje Mokum 2016

Van sommige lopers hoorde ik al dat ze deelnamen aan deze loop,  om nóg een keer het gevoel te beleven als bij de halve of hele marathon van Amsterdam (zie ook mijn bijdrage TCS Amsterdam marathon). Deze loop is ook onderdeel van het Rondje Mokum loopcircuit, waarbij je, als je aan minimaal vier lopen deelneemt, een herdenkingshardloopshirt krijgt.

 Ook zijn daarbij prijzen te winnen in diverse categorieën, dat kun je hier teruglezen.

Het strijdtoneel

Vanaf Amsterdam Centraal kun je gemakkelijk in de tram stappen, die direct voor het stadion een halte heeft. Ook met de auto is het gemakkelijk te vinden, en er is voldoende parkeergelegenheid. Ik ging zelf met de fiets. Net zo makkelijk.

Maar goed, terug naar de Olympisch Stadionloop dus: Phanos organiseert deze loop ieder jaar in samenwerking met UNICEF. Dit hardloopevenement, dat dit jaar zijn 40e verjaardag vierde, bestaat uit drie afstanden: 1 km, 5 km en 10 km. De 1 km-afstand is speciaal voor kinderen tot en met 12 jaar, eventueel vergezeld door hun ouders. De 5 km is eveneens het strijdtoneel van de onderwijsloop en er is dit jaar was er voor het eerst een kinderwagenloop. Bij de 10 km is het mogelijk om als recreant te lopen, je kunt meedoen met de bedrijvenloop en er is een individuele wedstrijdloop. Let op dat je je op tijd inschrijft, want als recreant kun je niet meer op de dag zelf inschrijven!


In het stadion wordt een paviljoen opgebouwd, dat direct naast de start ligt. Hier kun je je startnummer halen, je tas afgeven en je kunt doorlopen naar de sanitaire faciliteiten van het Olympisch Stadion. Er was kleedruimte ingericht, maar veel mensen kleedden zich gewoon om in de centrale ruimte.  De tasseninname en uitgifte kon wat mij betreft beter iets anders worden geregeld, want toen de 10 km lopers hun tassen wilden inleveren, was het net superdruk met de uitgifte van de tassen aan de 5 km lopers. Dat viel precies samen. Het paviljoen was heerlijk verwarmd, en als je naar buiten stapt, sta je direct voor de startlijst. Goed geregeld!! Zeker omdat het best fris buiten was, maar niet extreem koud. Poncho’s waren dus niet nodig.

Vermeldenswaardig zijn de goed georganiseerde ‘pacers’ op de 10km. Fijn dat jullie er waren!

Gas op de lollie

Zowel de recreanten als de wedstrijdlopers starten tegelijkertijd. Er was wel een speciaal startvak voor de wedstrijdlopers, maar aangezien er ongeveer 400 deelnemers zijn, waren startwaves ook niet nodig. Door het startschot is het ook wel echt heel vet om op de baan te starten. Net als met de marathon, loop je daarna direct het stadion uit. Alleen loop je dan niet de weg op, maar over de stoep richting een fietspad, waar je eerst over een brug moet. Wat me verbaasde, is dat het fietspad en ook het aangrenzende voetpad, niet is afgezet tijdens de loop. Hierdoor kun je dus te maken krijgen met tegenliggers tijdens de wedstrijd. Het fietspad gaat langs de andere atletiekbaan in Amsterdam, die van ASV Arsenal, waarna je op de Sportas kunt oversteken richting het Amsterdamse Bos. Daar aangekomen draai je direct de Bosbaan op. Dit is het pad dat langs de roeibaan ligt. En eigenlijk is het dan gewoon recht toe-recht aan, de Bosbaan op en aflopen. Dit betekent: weinig bochten, weinig heuvels en dus ‘gas op die lollie’. Dit maakt dat deze loop geschikt is voor een aanval op je PR.


Het is fijn om door het bos te lopen, maar voor de hardlooptoeristen onder ons is het geen bijzonder afwisselend parcours. Wat ik wel heel prettig vind, is dat het een gecertificeerd parcours is. Dus als jouw Garmin aangeeft dat je minder hebt gelopen, dan klopt dat niet, want het is nagemeten. Dat mag je natuurlijk ook wel verwachten als je deelneemt aan een hardloopwedstrijd die is georganiseerd door een atletiekvereniging. De tijdsregistratie wordt gedaan met de chip in je startbewijs.

Na de finish ontvang je een mooie medaille, en als je het stadion even doorkruist, is er ook een bananen/water/sinaasappel- uitgifte. Heel fijn om even de suikers te kunnen aanvullen!

Peet’s Review:

Bereikbaarheid: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Parcours: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (het niet afzetten daarvan kost een ster)
Sfeer: ⭐️⭐️⭐️⭐️
W.c’s: ⭐️⭐️⭐️(lange rij)
Kleedruimte: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Tasseninname: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Drukte: ??????
Algemeen: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Tekst: Petra Kerkhove

Lees meer verslagen op Het loopleven van Peet