De Zestig van Texel, alleen voor bikkels

Terwijl een groot deel van Nederland uitkijkt naar de Marathon Rotterdam op zondag 7 april, kijken de échte bikkels uit naar een keiharde strijd tegen de elementen op Texel.

De Zestig van Texel, die stiekem ongeveer 61,9 km lang is (maar dat klinkt niet zo mooi), is een ‘ultra’ die eigenlijk helemaal rondom het eiland gaat. Waar deze prachtige ultraloop normaal op Paasmaandag werd georganiseerd, heeft de organisatie dit jaar besloten om het tweejaarlijkse evenement plaats te laten vinden op de eerste zondag van april. Naast de naamgevende afstand van 60 kilometer, is er ook een 120 kilometer wedstrijd en een estafettevariant van 4 x 15 km.

Jan Knippenberg

De loop is ontstaan vanuit het gedachtegoed van Jan Knippenberg. Hij was één van de pioniers van het ultralopen in Nederland. Hij liep in 1974 in 18 dagen van Hoek van Holland naar Stockholm. Hij schreef columns en het boek De mens als duurloper, waarin de geschiedenis over het ultralopen en zijn persoonlijke ervaringen worden beschreven.

Lopen is geen sport, maar een manier van reizen, waarbij geest en lichaam zich voortdurend verplaatsen

Eén van de zijn bekendste citaten is: “Lopen is geen sport, maar een manier van reizen, waarbij geest en lichaam zich voortdurend verplaatsen. Lopen is daarom kunst en geen middel ter bestrijding van welvaartskwaaltjes.”

De ultraloop telt gemiddeld door de 400 deelnemers op de zestig en rond de 30 op de dubbele afstand. De start is vlak bij de aankomstplaats van de veerboot. De zestig en de estafette starten bovenlangs het eiland en de honderdtwintig starten onderlangs, veel vroeger in de ochtend. Het parcours loopt via de westkant door de duinen en over het Noordzeestrand naar de noordpunt. De mooie vuurtoren Eierland markeert de helft van de race.

Meemaken is beleven

De race was in 2017 door alle weersomstandigheden vergezeld. Zon, veel wind, hagel en regen. Het parcours gaat over het strand, door de duinen en over de zeedijk aan de zuidkant. Het is echt een heroïsche tocht en alleen al het trainen ernaartoe is een belevenis op zich. Precies zoals Jan Knippenberg het omschreef. En meemaken is beleven.

Het evenement wordt om de twee jaar georganiseerd, dus mocht je geïnspireerd zijn, dan kun je er vast aan gaan denken om te starten met trainen. Wij van Keep-on-Running.nl kijken al uit naar de komende editie op zondag 7 april a.s.!

Tekst: Petra Kerkhove