NN Zevenheuvelenloop

Fijn feestje: de NN Zevenheuvelenloop

De zeven dwergen. Of zeven reuzen. Hoe je ze ook wilt noemen, het is een feestje om ze achter je te laten en de afdaling in te zetten richting de finish tijdens de NN Zevenheuvelenloop. Maar zeker niet zonder te genieten. Want deze loop behoort tot één van de fijnste hardloopfeestjes van Nederland.

Door: Petra Kerkhove

Het prachtige parcours, dat start over de heerlijke, brede banen van de Groesbeekseweg, begint bergafwaarts. De eerste heuvel is op ongeveer 4 km, op de Nijmeegsebaan. Dat is een pittige! Op het einde van deze reus van een berg zie je soms de eerste mensen al teruglopen naar de start en anderen wandelen. Het is namelijk een heerlijke kuitenbijter en voor alle westerlingen van ons land, kan dat even wennen zijn.

De eerste vijf kilometers zijn verraderlijk door het vals plat. Het middenstuk kent enkele pittige heuvels en voert over de Zevenheuvelenweg, de laatste vier kilometers gaan overwegend vals plat naar beneden.

Als je het parcours loopt, zul je merken dat er geen zeven heuvels zijn

De allereerste versie van de Zevenheuvelenloop werd in 1984 georganiseerd, ter ere van het lustrum van studentenatletiekvereniging ’t Haasje. Vijfhonderd deelnemers liepen een afstand van 11,9 km. De organisatie wilde eigenlijk een 15 km-wedstrijd, maar de Atletiekunie stond in die tijd niet toe dat een nieuwe wedstrijd langer was dan 12 km. Vanaf 1985 werd er steeds 15 km gelopen. Tot 1992 waren de start en finish op hele andere locaties dan nu: het parcours liep door de Heilig Landstichting en toen bestond het parcours nog uit 7 heuvelen. De naam van de loop is afgeleid van de Zevenheuvelenweg die een belangrijk deel van het parcours uitmaakt. Je verwacht op deze weg zeven heuvels, maar als je het parcours loopt, zul je merken dat er geen zeven heuvels zijn. Op ongeveer 10 kilometer zit een vreemd stukje, een smal, modderig pad waar het lastig kan zijn om je tempo vast te houden.

De echte killer

De vermoeidheid is na 11 km op ieders gezicht te lezen. Dan komt de echte killer: de laatste heuvel, waar je niet meer aan had gedacht. Je hoort mensen in zichzelf mompelen. Gelukkig staan er zo her en der wat toeschouwers die je toch over die laatste drempel heen helpen. Maar dan: bergafwaarts naar de finish!

Het grootste feest van de Zevenheuvelenloop wordt daarna gevierd: ga lekker het centrum van Nijmegen in, gewoon in je bezwete outfit en kom erachter dat hardlopers ook echt toffe feestjes kunnen bouwen!