Drielandenpunt Trail… wie biedt meer?

Op 10 februari a.s. vindt de tweede editie van de Drielandenpunt Trail plaats. De deelnemers lopen door Nederland, België en Duitsland in een 11 km, 21 km of 30 km trail over de Vaalserberg.

De Vaalserberg is een heuvel bij het Nederlandse dorp Vaals, met een hoogte van 322,4 meter boven NAP. De trail heeft voor Nederlandse begrippen ook behoorlijk wat hoogtemeters: de 30 km trail pakt er +1.070! Maar wist je dat het Drielandenpunt zo’n honderd jaar geleden een Vierlandenpunt was?

Een zinkmijn

Na de val van Napoleon in 1815 moesten tijdens het Congres van Wenen de grenzen binnen Europa opnieuw bepaald worden. Dat gold ook voor de de grens tussen Pruisen en het Koninkrijk der Nederlanden. Dit was echter geen eenvoudige klus. Onder Kelmis (vlakbij Moresnet) bevond zich namelijk een belangrijke zinkmijn: zowel Pruisen als het Koninkrijk der Nederlanden wilden dit gebied in hun bezit hebben (het huidige België bestond toen trouwens nog niet: dit gebied was grotendeels bij het Koninkrijk gevoegd).

In 1816 werd uiteindelijk een apart grensverdrag gesloten, in dit verdrag stond dat het gebied van de zinkmijn in drieën gedeeld werd: het plaatsje Moresnet werd bij Nederland gevoegd; het huidige Neu-Moresnet werd Pruisisch Moresnet en het gebiedje met daarin het plaatsje Kelmis en zijn zinkmijn kreeg een neutrale status. Deze ministaat, met een oppervlakte van 244 hectare, in de vorm van een vlaaipunt, en een grensomtrek van 11 km, heeft ruim honderd jaar bestaan onder de naam: Neutraal Moresnet.

Vierde grenssteen

De grenssteen van het vierde land “Neutraal Moresnet” staat nog op het Drielandenpunt. Zoals uit het voorgaande duidelijk wordt lag Neutraal Moresnet in eerste instantie ingeklemd tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Pruisen. Dit veranderde echter snel door de Belgische Revolutie in 1830. Toen scheidde het zuidelijke deel van het Koninkrijk der Nederlanden zich af om als de onafhankelijke staat België verder te gaan. Vanaf het moment dat de staat België een feit is, is er sprake van een heus vierlandenpunt. Pas in de Tweede Wereldoorlog werd Neutraal Moresnet ingelijfd door de Belgen en werd het een Drielandenpunt.

De trail is dus uitdagend en deels in het buitenland. Dus als je klaar bent voor dit avontuur, kijk dan hier voor meer informatie.