Duurzame initiatieven in de hardloopwereld

Steeds meer Nederlanders hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Dat zien we ook terug bij de grote sportmerken. Zo hebben zij tegenwoordig steeds meer aandacht voor duurzaam produceren en het gebruik van biologisch afbreekbare materialen. Bij hardloopschoenen wordt ook steeds vaker kritisch gekeken naar het soort materiaal dat gebruikt wordt en wat de impact daarvan is op het milieu. Welke duurzame initiatieven zijn er zoal in de hardloopwereld?

VEJA Condor hardloopschoen

Eén van de meest duurzame hardloopschoenen van dit moment zijn de VEJA Condor hardloopschoenen. Deze schoen bestaat voor 53% uit plantaardig en gerecycled materiaal. De bovenkant van de schoen bestaat volledig uit gerecyclede plastic flessen. Voor de kenmerkende ‘V’ is er gekozen voor ricinusolie. Daarnaast is de voering gemaakt van biologisch katoen en gerecyclede plastic flessen. Voor de tussenzool is onder andere gebruik gemaakt van banaanolie, dit zorgt voor extra flexibiliteit. Voor de stevigheid is er gekozen voor rijstschil en suikerriet.

Parley Ocean Plastic®

Adidas werkt al een aantal jaren samen met Parley. De sportkleding uit de Parley Ocean Plastic® collectie wordt gemaakt van gerecycled plastic afval uit de oceaan. Dit plastic wordt onderschept op afgelegen eilanden, stranden en kustgebieden. Het plastic wordt vervolgens door de toeleveranciers van Parley versnipperd en opnieuw bewerkt. Daarna wordt er van deze polyester garen nieuwe sportkleding gemaakt. Door deze kleding te dragen, draagt de consument een steentje bij aan een beter klimaat. Niet alleen plastic is een grote bedreiging voor onze planeet, ook fossiele brandstoffen zijn een probleem voor ons milieu en het klimaat. Gelukkig kunnen mensen het klimaat een handje helpen door middel van energie vergelijken en over te stappen naar een duurzame energieleverancier.

Odlo

Het Zwitserse bedrijf Odlo loopt al jaren voorop als het over duurzaamheid gaat. Ze zijn ook niet voor niets al een aantal keer uitgeroepen tot de leider op het gebied van duurzaamheid en arbeidsvoorwaarden voor werknemers door de Fair Wear Foundation. Het bedrijf zet zich in voor een mondiale, toonaangevende norm voor eerlijke kleding. Ruim 50% van de kleding wordt gemaakt op twee locaties in Roemenië en Portugal. Odlo Sports Underwear is gecertificeerd met STANDARD 100 BY OEKOTEX®. Dit betekent dat de kleding gegarandeerd is gemaakt van materialen die geen schadelijke stoffen bevatten.

Fastfeedgrinded

Tot slot kunnen mensen ook een steentje bijdragen aan een beter klimaat door hun oude hardloopschoenen in te leveren bij een ondernemer die is aangesloten bij FastFeetGrinded. Er worden elk jaar miljarden sportschoenen geproduceerd. Van deze schoenen wordt er wereldwijd nog geen 5% gerecycled. Dat moet anders, vond de oprichter van FastFeedGrinded. De schoenen worden na het inleveren gerecycled en verwerkt tot nieuwe grondstoffen voor hergebruik in speelplaatsen, sportvelden of nieuwe materialen of schoenen. Er zijn inleveradressen door heel Nederland. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om oude sportschoenen in te leveren bij de Runnersworld winkels