Sylvestercross Soest

Eindejaarstraditie: de Sylvestercross Soest

Word je een betere hardloper van crossen? Crossen in Nederland is hardlopen op los zand, dwars door de blubber, takken ontwijken. Je hoeft er geen OCR-atleet voor te zijn, maar je moet wel beschikken over veel kracht en explosiviteit, een vechtersmentaliteit en een ijzersterke focus. Crossen gaat vaak over vreemde afstanden: niet de standaard 5 km of 10 km, maar afstanden als 3,2 km of 7,8 km.

Hoe werkt dat nou, zo’n cross?

Een cross is altijd in de natuur en door het glooiende parcours met losse ondergrond (modder, zand en takken) een pittige training. Je moet zorgen dat je kort grondcontact hebt en je goed afzet. Daarnaast moet je continue focussen op waar je je voeten neerzet, takken ontwijken en je evenwicht bewaren. Door alle spieren die je (extra) aan moet spannen, maakt dit je een sterkere hardloper en daarom is de cross een ideale training of wedstrijd in de wintermaanden.

Rabobank Sylvestercross

De Rabobank Sylvestercross wordt ieder jaar op oudejaarsdag georganiseerd met wedstrijden voor de jeugd, senioren, masters, prominenten en recreanten. Deze wedstrijd wordt georganiseerd in het prachtige natuurgebied de Soester Duinen. Het gebied kenmerkt zich door omvangrijke zandverstuivingen, heideterreinen en bossen. De start en finish van de wedstrijd vinden plaats in het duinzand. Aan deze cross doen jaarlijks ongeveer 4.000 hardlopers mee.

Je kunt kiezen uit bijna 30 verschillende wedstrijden.

Het zeer pittige traject leidt de hardlopers door de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug: bochtige paadjes door het bos, duinvlaktes met als uitsmijter een stevige slotklim door het mulle duinzand. Naast de hoofdafstand is er een korte cross en ook een Masters klassement.

Je kunt kiezen uit bijna 30 verschillende wedstrijden. Voor sommige wedstrijdonderdelen kun je alleen maar inschrijven als je wedstrijdlid bent van een atletiekvereniging, voor andere onderdelen is lid zijn van een atletiekvereniging niet nodig: je doet dan mee aan de Bas van de Goor Foundation prestatieloop over 4 km of de prestatieloop over maximaal 9 km. Bij deze laatste prestatieloop kun je tijdens de wedstrijd kiezen voor het lopen van één, twee of drie ronden van circa 3 km; met behulp van de tijdregistratiematten wordt bepaald hoeveel ronden je gelopen hebt, je hoeft dat dus niet vooraf te melden.

Nog één keer knallen?

Dus wil je in 2018 nog één keer knallen? Schrijf je dan snel in voor de Sylvestercross! Dan kun je daarna de champagne laten knallen als een echte winnaar, want je zult altijd sterker uit deze cross komen.

Foto: Jaap van den Broek

Tekst: Petra Kerkhove