Erben Wennemars

Ex-profschaatser, verslaggever, ‘mooiweerwielrenner’ en fervent hardloper.

Zijn leven ís sport. Erben Wennemars (1975) bouwde op de smalle ijzers een sportieve cv op waar je u tegen zegt. Het grote publiek kent Wennemars inmiddels ook als de rap van tongriem gesneden tafelheer bij De wereld draait door en bevlogen verslaggever op radio en televisie rond schaatswedstrijden. De ambassadeur van het Jeugdsportfonds is, al is hij geen profschaatser meer, nog immer een verstokt sporter: zo is hij naar eigen zeggen een mooiweerwielrenner en vooral een fervent hardloper. Kijk onderaan deze pagina voor ‘breaking news’.

1) Waarom ben je gaan lopen?

Het is simpelweg de makkelijkste manier om fit en gezond te blijven. Nu ik de topsport achter me heb gelaten, past het makkelijk in mijn leven. Je hebt niet veel nodig, hardlopen kun je altijd en overal. Waar ik ook ben, ik heb al-tijd een tasje met sportkleren in mijn auto liggen. Als ik dan wat tijd heb tussen afspraken door, pak ik mijn hardloopschoenen.

2) Wat is het mooiste van lopen?

De meest intense loopmomenten, wanneer je voelt dat je écht leeft. Daar krijg ik me toch een energie van! Ik ben heel druk van mezelf en heb een hectisch leven. Als ik in mijn eentje ga lopen kan ik rustig nadenken over wat ik allemaal heb meegemaakt. Daarna kom ik thuis met een opgeruimd gevoel en heb ik alles weer op een rijtje. Lopen zorgt ervoor dat ik beter functioneer. Fit is het nieuwe rijk, daar geloof ik heilig in.

Hardlopen zorgt ervoor dat ik beter functioneer

3) Op welke loopprestatie ben je het meeste trots?

Ik heb de marathon van New York gelopen in 2.56, da’s wel een hele mooie. Mijn persoonlijk record is 2.53, in Rotterdam. Maar ik ben eigenlijk altijd trots op mijn prestaties zolang ik lekker loop: mezelf pushen maar niet uitgewoond over die finish gaan. Ik wil hard gaan, maar mezelf afraggen hoeft niet meer.

4) Wat is je favoriete hardloopevenement?

‘Ik loop veel wedstrijdjes, mede als hardloopambassadeur van de MeeùsRunClub, waarvoor ik samen met hun zakelijke relaties en medewerkers loop. Zij willen mensen aan het lopen brengen en zo geld ophalen voor het Jeugdsportfonds. Eigenlijk vind ik alles leuk, er hangt altijd een positieve vibe. Ook bijzondere evenementen als de Farmstacle Run bijvoorbeeld, bijna 9 kilometer lopen over allerlei ‘boerenhindernissen’: vogelverschrikkers, prikkeldraad, strobalen en een modderpoel. Of een stormbaanrun, 21 km met zware hindernissen, de Mudmasters, in Frankrijk die trailrun van 11 kilometer met 2100 hoogtemeters erin. Hoe meer natuur, hoe meer bezig met de elementen, hoe mooier ik het vind. Maar ook dwars door New York heen met juichende mensen langs de kant, prachtig. Of van die simpele crossloopjes in de winter. Vijf euro betalen, tien kilometer rennen door de bossen en dan weer naar huis. Een paar jaar geleden stonden daar honderd man aan de start, nu duizend.

5) Waarom is hardlopen zo populair?

Door sportapps kan iedereen zijn eigen prestaties meten. Dat maakt het extra leuk. Ik loop zelf altijd met een hartslagmeter om. Ik meet alles: afstand, snelheid, hartslag, intensiteit. Je hebt er eigenlijk een loopmaatje bij. Vroeger was je suf en saai als hardloper, nu fit, vitaal.

6) Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd?

Wat mij betreft zo min mogelijk gekkigheid voor een wedstrijd. Het enige wat ik doe is rust nemen. Een paar dagen voor de wedstrijd train ik minder. Ik zorg ervoor dat ik met een uitgerust lichaam aan de start sta. Een korte warming up, dat is het wel. Ik zie vaak dat mensen vlak voor de wedstrijd toch nog wat extra trainen. Dan denk ik, ‘man, bewaar die energie voor de wedstrijd!’

7) Ervaar je een verschil in beleving tussen hardlopen en schaatsen?

Schaatsen gaat voor mij nog altijd om de topsport. Het moet hárd, recreatief schaatsen vind ik minder leuk. Ze bijten elkaar ook een beetje. In tijden dat ik intensief schaats, kan ik niet teveel hardlopen. Schaatsers zijn qua coördinatie eigenlijk meer wielrenners. Ik was daarin trouwens wel een uitzondering: voordat ik ging schaatsen deed ik al mee aan plaatselijke en regionale hardloopwedstrijdjes.

8) Heb je nog een motivatietip? Hoe pep je jezelf op als je geen zin hebt?

Voor iedereen is de eerste stap weleens moeilijk. Er zijn altijd massa’s redenen te verzinnen waarom je vandaag niet zou gaan. Ik hou mezelf dan voor dat ik me zo lekker voel als ik weer klaar ben. Dat heb ik nog nooit niét gehad.

9) Heb je een persoonlijk loopdoel voor 2015/2016?

Ik heb het in principe niet nodig om een wedstrijd te lopen. Ik ga tegenwoordig van doel naar doel, van projectje naar projectje. Ik heb vier of vijf wedstrijden op de agenda staan, tussendoor train ik een beetje. Dat is een prima balans.

10) Wat gaan we van je zien buiten het hardlopen?

Je zal me weer zien en horen bij NOS Studio Sport rondom schaatswedstrijden en bij de NieuwsBV op Radio 1. Er is De wereld draait door, ik blijf adviseur voor Randstad en zal veel lopen met de MeeùsRunClub. En ik wil graag de fitste veertiger van Nederland worden, maar daarvoor moet ik nog wel even veertig worden op 1 november.

**

Breaking news

Erben Wennemars krijgt dit jaar de Majoor Bosshardt Prijs. De jury prijst het werk dat de oud-schaatser verricht voor het Jeugdsportfonds, dat zich inzet voor kinderen voor wie sporten onbetaalbaar is.

De prijs is ingesteld om het leven en het werk van majoor Bosshardt te blijven gedenken. Wennemars krijgt de prijs op 12 september, meldt het Leger des Heils donderdag. Dit gebeurt tijdens het Kunst & Theater Gala in de Heineken Music Hall te Amsterdam.

Borsato
Eerdere winnaars van de prijs zijn onder anderen prinses Laurentien, Lucille Werner, Marco Borsato, Sander de Kramer en Erica Terpstra. Vorig jaar ging de prijs naar de Edwin van der Sar Foundation.