Komende zondag: Ready for Takeoff Enschede: 5 en 10 km

A.s. zondag 16 mei kun je op Vliegveld Twenthe deelnemen aan de Ready for Takeoff Run Enschede. Aan dit Fieldlab Evenement kunnen in principe 5.000 deelnemers deelnemen. Dat aantal is nog niet gehaald, dus trek je stoute schoenen aan, volg de veilige maatregelen, en loop 5 of 10 km op deze wel heel bijzondere locatie. Loop in het voetspoor van Eliud Kipchoge die hier op 18 april jl. met 2:04,29 de snelste marathon van dit kalenderjaar liep. Inschrijven is mogelijk tot vrijdagavond 18:00 uur.

Veilig aan de start

Net als tijdens de marathon voor profs op 18 april jl. wordt ook de wedstrijd voor recreanten op het van de buitenwereld afgesloten Vliegveld Twenthe gehouden. De deelnemers hoeven zich binnen de hekken niet aan de coronaregels te houden, dus anderhalve meter afstand en een mondkapje zijn niet aan de orde.

De veiligheid van de deelnemers wordt op meerdere manieren gewaarborgd. Zo is het afgesloten terrein alleen toegankelijk voor ingeschreven deelnemers die negatief zijn getest. De test is inbegrepen bij de inschrijving en kan worden gedaan in (of in de buurt van) je woonplaats. Daarbij vindt het evenement plaats in de buitenlucht op het uitgestrekte terrein van Evenementenlocatie Vliegveld Twenthe. Er zijn geen toeschouwers en deelnemers worden verdeeld over verschillende startgroepen zodat piekdrukte wordt voorkomen. Sandra Melief, directeur Marathon Enschede: “Mocht het evenement onverhoopt geannuleerd worden of mocht je positief testen, dan krijg je je inschrijfgeld voor de volle 100% terug.”

Deelnemers moeten zich maximaal 24 uur van tevoren laten testen op corona en hen wordt dringend verzocht zich vijf dagen later nogmaals te laten testen. Dat is volgens Sandra Melief een reden voor de aarzelende belangstelling. “Eerdere Fieldlab-evenementen hebben laten zien dat de testbereidheid heel laag is. Mensen vinden het volgens mij een heel gedoe en zeggen ‘geef mijn portie maar aan fikkie, ik loop later wel als het weer kan’. En dat is echt jammer, want met deze veilige maatregelen kun je wel gewoon weer eens lekker een wedstrijdje lopen!” 

Hapje en drankje

“Iedereen vanaf 12 jaar mag meedoen,” licht Sandra Melief toe. “Dus kun je met je gezin of met je klas deelnemen. En voor bedrijven is het nu veel eenvoudiger om een bedrijventeam samen te stellen.” Omdat alles zich afspeelt in een afgesloten, veilige omgeving, kan er na afloop ‘ouderwets’ gezellig met z’n allen worden nagepraat op het finishplein met een hapje en een drankje. 

Fieldlab

Met zowel de 5 km als de 10 km run wordt onder andere onderzocht hoe mensen elkaar ontmoeten en hoe lang dit duurt. Zo moet dit Fieldlab gaan bijdragen aan het uiteindelijke resultaat dat organisatoren weten hoe ze veilig en verantwoord evenementen kunnen organiseren. 

Historisch 

Melief noemt het “een voorrecht” dat Enschede Marathon dit evenement mag organiseren. “Ik denk dat we het evenement nu al historisch kunnen noemen, zo bijzonder is het. Hopelijk besluiten nog flink wat mensen om deel te nemen!” Iedere deelnemer krijgt toegang tot een speciale app met alle informatie. En na afloop, in juni, krijgen ze het officiële Marathon Magazine thuisgestuurd met een reportage van de dag. Melief: “Zo heb je een tastbare herinnering aan een unieke ervaring!”

Kijk voor meer informatie op https://www.enschedemarathon.nl/ready-for-take-off/