In de file over de dijken van Noord

Dit weekend was het weer twee dagen Dam tot Damloop wat de klok sloeg. Ondanks de drukte heb ik het altijd erg naar mijn zin op de 10 mijl richting Zaandam. Dat heeft met een paar dingen te maken. De IJ-tunnel, de dorpse gezelligheid van Noord en Oostzaan, met (big)bands langs de kant en vooral ook met de erehaag op de laatste twee kilometer voor de finish.

Gebbetje

Rijen dik word je aangemoedigd en naar de finish geschreeuwd, vaak met een gebbetje. In Noord en Oostzaan heb je om de paar honderd meter muziek, professioneel, uit de kroeg of van bewoners die een eigen dj-set hebben neergezet. Verplicht repertoire onderweg is het levenslied, live gezongen. Natuurlijk gaat het over een relatie die het niet heeft gered, wat anders? Weer verderop schalt het levenslied van de nieuwe generatie uit de luidsprekers: ‘drank en drugs’. De doping van de 65.000 lopers bestaat uit endorfine. Zelf aangemaakt.

Verplicht repertoire onderweg is het levenslied, live gezongen

De laatste jaren loop ik meestal voor de Stichting Chivombo, die zich inzet voor goede scholing en gezondheidszorg in het geboortedorp in Zambia van Jonathan Mateyo, een van mijn vaste loopmaatjes. Een goed doel, ook omdat elke euro op de juiste bestemming terechtkomt. In de jaren dat de stichting actief is, zijn er nieuwe klaslokalen en een nieuw gezondheidscentrum in het dorp verrezen. Het nieuwe doel is een lokaal zodat kinderen nog twee jaar het voortgezet onderwijs kunnen volgen. Nu moeten ze hiervoor op kostschool, wat voor de meeste ouders niet te betalen is.

Je kunt de Stichting Chivombo sponsoren door een bedrag over te maken op rekeningnummer NL63 INGB 0003 2706 96 onder vermelding van Keep-on-Running.nl.

Tekst: Hans Pieters