Review Asics DynaFlyte

In de aanloop naar de Amsterdam Marathon mocht onze loopgrage redacteur Hans Pieters de Asics DynaFlyte hardloopschoenen uitproberen. Inmiddels heeft hij vele trainingskilometers en de marathon in de voeten. Hier is zijn oordeel.

Hoe kies je een geschikte hardloopschoen? Het begint al met de pasvorm. Een belangrijk criterium is dat schoenen comfortabel zitten. De Asics Dynaflytes zitten als een Italiaans maatpak. Als gegoten.

Aangenaam veren

Een belangrijk mantra bij hardlopen is dat je niet moet bezuinigen op de schoenen. Een argument dat daarbij vaak wordt gebruikt is dat je je voet, enkel en knie met tot vier à vijf keer je lichaamsgewicht belast. Goede loopschoenen zorgen voor extra demping en goede schokabsorptie.

Tot vijf jaar geleden leidde dat tot zolen van wel 1,5 centimeter dik. Wat weer het nadeel heeft dat de schoen zwaarder wordt. De zool van de Asics Dynaflyte is echter dun. Je voelt je voet aangenaam veren als je je gewicht op de schoen plaatst.

Lekker licht

Het materiaal geeft je ook het gevoel dat je contact hebt met de ondergrond. De zool ‘plakt’ lekker op het asfalt bij de landing. Wel zo lekker als je achillespezen nog wel eens willen opspelen.

Qua gewicht is er veel winst behaald in twintig jaar tijd. De Dynaflyte heeft een foam zool, waardoor de zool meer dan 50% lichter is dan de gemiddelde hardloopschoen. De Dynaflyte is daardoor lekker licht. Dat is een pre als je een (halve) marathon loopt. Je wilt niet te veel gewicht aan je voeten hebben.

De Asics Dynaflyte is een fijne hardloopschoen waar de langeafstandsloper veel plezier van zal hebben

Nu de praktijk: de hele aanloop en de marathon zelf bleef ik volledig blessurevrij. Qua spierpijn en overgevoelige pezen bleef ik ook gespaard, terwijl ik drie à vier keer per week ben gaan lopen en de trainingsafstand gestaag toenam. Het eindoordeel luidt dan ook: de Asics Dynaflyte is een fijne hardloopschoen waar de langeafstandsloper veel plezier van zal hebben.

Tekst: Hans Pieters