hardloopdip, hardlopen in de winter

Pas op voor de hardloop-dip

De dagen worden korter, donkerder, kouder en natter. Allemaal oorzaken die tot een hardloop-dip kunnen leiden. Dit vraagt motivatie om nieuwe doelen te stellen. En gewoon door te lopen. Nou ja gewoon? Natuurlijk wel goed beschermd en zichtbaar.

Hardlopen in de winter
Heb jij de afgelopen weken wedstrijden gelopen? Dikke kans dat je de eerste dagen daarna nog vol energie zat. Maar dan ebt de afterkick langzaam weg… en voel jij je misschien letterlijk doelloos? Het natte weer en de almaar korter wordende dagen helpen hier niet echt bij. Kortom: blijf je de laatste tijd te vaak op de bank hangen? Skip jij je trainingen stelselmatig? Pas dan op voor de loop-dip. Pak je gedrag aan en maak nieuwe plannen en doelen.

Plannen en doelen stellen
“Gedrag veranderen zonder duidelijk doel heeft geen enkel nut. Maak dus eerst en vooral voor jezelf duidelijk waarom je iets graag wilt veranderen,” zegt psychotherapeut en levenscoach Jan Jacobs. Hij geeft drie simpele en concrete tips om je nieuwe plannen vol te houden en doelen waar te maken.

1. Communiceer
Vertel iedereen die het maar wil horen over jouw nieuwe plan of doel, en ook waarom je deze nastreeft. Dit vergroot de kans dat ze er rekening mee houden. Bijvoorbeeld door samen met jou de loopschoenen aan te trekken. Of door een nuttig (december)cadeau te geven zoals een fijne warme tight. Deze ASICS Lite-Show hardlooptight biedt 360° zichtbaarheid. De zachte thermische stof beschermt tegen kou en is vochtregulerend, dus je blijft droog en comfortabel.

2. Anticipeer op slecht weer
Houd rekening met de mogelijke hindernissen die op je pad komen. Zoals regen. Die gaat zeker vallen de komende maanden. Bedenk alvast alle mogelijke excuses en lastige situaties die je kunt tegenkomen, en daarbij steeds een leuke oplossing. Een binnentraining bij té slecht weer, yoga en crossfit zijn bijvoorbeeld prima alternatieven voor lopers. Of beloon jezelf met een mooi runningjack dat wind, kou en regen buiten houdt en jou letterlijk in de schijnwerpers zet. Kortom: donkere, koude en natte dagen zijn geen smoesjes: gewoon gáán!

3. Technologie: leuke hardloopapp’s
Er zijn oneindig veel leuke apps op werkelijk elk gebied te vinden. Maak gebruik van deze motivatie en registratie. Misschien is dit hét moment een goed sporthorloge aan te schaffen? Fijn ook als je je koude handen kunt wegsteken door de speciale duimgaten, blijft je nieuwe horloge ook gelijk droog.

In de spotlights
De temperaturen schommelen tegenwoordig flink in de winter. Is het te warm voor een jack? Kies dan voor een top met all-over reflecterende print voor 360° zichtbaarheid. Wat de temperatuur ook is, zorg dat je gezien wordt en kies voor materialen die je warm en droog houden.

Tekst: Esther Vliege/Laura Vandeghinste/info@keep-track.nl