De leukste lopen 2020/2021

Deze hardloopkalender biedt je een actueel overzicht van de leukste lopen in binnen- en buitenland. Van grote marathons en bijzondere loopevents in de wereld tot en met kleinschalige lopen in je eigen regio. Wandel er rustig doorheen en kies de loop die bij jou past. Uitdagingen in alle soorten en maten. Voor beginners, doorlopers, vrijlopers en ultralopers. We wensen je veel loopplezier!

dinsdag 01 sep 2020
donderdag 10 sep 2020

Virtuele Run voor het Babyhuis

Ter ere van de opening van het 3e Babyhuis in Leiden bedachten de organisatoren de Virtuele Run voor het Babyhuis. Doe je ook mee? Vanaf zaterdag 1 augustus 2020 loop jij op een eigen gewenst tijdstip, een zelf uitgekozen route en een zelf gekozen afstand. Deze afstand leg je hardlopend af. Is hardlopen niet haalbaar voor jou? Dan mag je hem uiteraard ook wandelend, fietsend, paardrijdend, skeelerend, etc. afleggen! Er is geen tijdslimiet of minimale afstand, maar wees creatief! Daag jezelf een beetje uit.

Inschrijven kost € 14,50, daarvoor ontvang je een unieke Babyhuismedaille, een digitaal startnummer en je maakt ook nog eens kans op te gekke prijzen!

Schrijf je dan nu snel in via deze button!

Wat is het Babyhuis?

Het Babyhuis geeft onderdak, begeleiding en waar nodig behandeling (hulp) aan moeders en hun baby’s wanneer het wenselijk is dat de zorg voor de baby tijdelijk overgenomen wordt. Opvang in het Babyhuis kenmerkt zich als een liefdevolle opvang in een warme omgeving waar respect is voor elkaar.

Het Babyhuis biedt een hulpprogramma dat aansluit op wat de moeder nodig heeft. De begeleiding in het Babyhuis maakt dat de ouder zich steviger voelt staan, zelfverzekerder wordt en meer kan genieten van het contact met haar baby. Het Babyhuis biedt tijdelijk ook plek voor de baby alleen, ouders zijn dan overdag wel intensief betrokken bij de verzorging van hun kindje. Het Babyhuis werkt aan een veilige toekomst voor moeder en kind.

 • Plaats:Leiden (ZH) (ZH)
Meer info
zondag 13 sep 2020

Menzis Singelloop Enschede

Goed nieuws! De online inschrijving voor de Menzis Singelloop op 13 september is geopend. Wie wil deelnemen, moet er snel bij zijn: de limiet is vastgesteld op 2.500 deelnemers. Om de Singelloop binnen de geldende richtlijnen op een verantwoorde wijze te kunnen organiseren, is in overleg met de Veiligheidsregio Twente en Gemeente Enschede gekozen voor een aangepaste vorm van het evenement. Op deze wijze kan er tóch een prachtig rondje singels voor hardlopers georganiseerd worden, waarbij start en finish zoals gebruikelijk in het Volkspark is. De Singelloop vindt plaats op zondag 13 september.

Inschrijven (vol = vol)

Er kan uitsluitend online ingeschreven worden via deze site. Na-inschrijven is dit jaar niet mogelijk. Startnummers worden thuisgestuurd. Bij inschrijving garanderen deelnemers gezond te zijn én verklaren zij op de dag van de Singelloop uitsluitend deel te nemen als ze geen gezondheidsklachten hebben, die overeen kunnen komen met COVID-19 gerelateerde klachten.

Gespreid starten tussen 09:00 en 11:15 uur

De Singelloop wordt dit jaar naar de zondagochtend verplaatst. Deelnemers starten in tijdslots van 30 minuten tussen 09:00 en 11:15 uur en kiezen bij inschrijving het tijdslot dat bij hun verwachte prestatie past. Per tijdsblok starten maximaal 500 lopers. Iedere vijf seconden gaan drie deelnemers het parcours op, waardoor op de singels en na de finish voldoende afstand gehouden kan worden. Na afloop wordt het klassement op basis van de netto tijden gepubliceerd. Voor de lopers met wedstrijdlicentie is de Singelloop een wedstrijd, prijzen worden echter niet fysiek uitgereikt op een podium.

Maximale onderlinge ruimte

Het Volkspark en de Enschedese singels bieden veel ruimte om deelnemers op een verantwoorde manier te laten deelnemen. Door een geheel nieuwe indeling van het Volkspark kan er voldoende doorstroming en maximale ruimte onderling gewaarborgd worden: zo wordt de 1,5 m in de startvakken gemarkeerd, is er geen terrein met horeca, Sportzone, Kidszone, springkussens en andere activiteiten, worden de start- en finishstraat van elkaar gescheiden en worden looproutes naar en in het park aangepast. Daarnaast is het finishplein vele malen ruimer opgezet dan andere jaren.

Publiek langs parcours

Het Volkspark is op 13 september even het domein van de lopers. Supporters die graag iemand willen aanmoedigen, kunnen dit langs het parcours doen. Op een parcours met een lengte van iets meer dan 8 km is er voldoende ruimte om 1,5 m afstand te houden van elkaar. De gespreide starts bevorderen bovendien dat het publiek verspreid aanwezig is op het parcours. Woesthuis: “Supporters staan er echt voor hún bekende. Als je weet in welk tijdslot degene die je aanmoedigt is gestart, ga je er rond die tijd staan en blijf je veelal niet drie uur lang supporteren.”

Er vinden dit jaar geen Kidsrun en Dubbele Mijl plaats.

 • Plaats:Enschede (OV)
 • Afstanden:Menzis Singelloop 5 em (8 km) - Djopzz Bedrijvenloop 5 em (8 km)
Meer info
zondag 27 sep 2020
zondag 27 sep 2020
zondag 27 sep 2020
zondag 27 sep 2020

SportSupport ZomerRun | Teva Halve van Haarlem

DOE MEE AAN DE SPORTSUPPORT ZOMERRUN  | TEVA HALVE VAN HAARLEM EN WIN LEUKE PRIJZEN

Jij kunt nu meedoen aan de unieke online editie van de Teva Halve van Haarlem! Registreer je en loop ergens tussen 1 augustus en 30 september de 5, 10 of 21,1 km, of laat je kinderen meedoen de 1km KidsRun. Je mag dus in die twee maanden starten waar en wanneer je wilt. Daarnaast zoek je jouw eigen parcours uit. Dat kan overal zijn, in Haarlem of in Drenthe, Friesland, Utrecht, zolang je er maar mag hardlopen.

De Teva Halve van Haarlem heeft een enorm prijzenpakket. Niet alleen voor de winnaars, maar iedere deelnemer maakt hier kans op. Van sporthorloges, 361 kledingpakketten, SOS Hydration sportdrankpakket, sportjuwelen tot aan dinerbonnen. Allemaal in samenwerking met onze partners!

 • Plaats:Overal in Nederland
 • Afstanden:1 km kidsrun - 5 km - 10 km - halve marathon
Meer info
donderdag 01 okt 2020

Virtual Lederhosen Run

Bij het jaarlijkse Oktoberfest in het eerste weekend van oktober denk je natuurlijk eerst en vooral aan bier, veel bier. COVID-19 trekt helaas een streep door het festival, maar met de virtuele Lederhosen Run kun je na een sportieve inspanning toch een welverdiend biertje genieten.

Sluit je aan bij dit alternatieve festival en deel een actiefoto met Lederhosen of Dirndl na afloop! Als je  niet gaat rennen, kun je ook kiezen voor ‘Cheers!’ en evengoed een foto delen met een biertje binnen bereik.

Loop tussen 1 – 4 oktober!

 

 • Plaats:Overal
 • Afstanden:1 km - 5 km - 10 km - halve marathon - marathon
Meer info
vrijdag 09 okt 2020
zondag 11 okt 2020

Bank of America Chicago Marathon (USA)

Eén van de Big Six Marathons, drie in het voorjaar en drie in het najaar:

Tokyo: eind februari | www.marathon.tokyo
Boston: medio april | www.baa.org
Londen: medio/eind april | virginmoneylondonmarathon.com

Berlijn: meestal de laatste zondag van september | www.bmw-berlin-marathon.com
Chicago:  half oktober | www.chicagomarathon.com
New York: eerste zondag van november | www.tcsnycmarathon.org

De Amerikaanse Jillian Anderson schreef een uitgebreide gids over trainen voor een marathon.  Deze is gratis te bekijken op: https://www.sport-fitness-advisor.com/marathon-training.html

 • Plaats:Chigago (USA)
 • Afstanden:marathon

Meer info
zondag 18 okt 2020
zaterdag 24 okt 2020

Hartekind Run

Ren van 24 t/m 31 oktober mee tijdens de Hartekind Run Solo!

De uitdaging: ren zoveel mogelijk kilometers in de vorm van een hart en help daarmee alle hartekinderen in Nederland. Haal daarnaast zoveel mogelijk sponsorgeld op!

Op dit moment is een hartafwijking nog steeds doodsoorzaak nummer 1 bij kinderen onder de 15 jaar. Stichting Hartekind is de enige stichting in Nederland die noodzakelijk wetenschappelijk onderzoek financiert naar hartafwijkingen bij kinderen. Kom in beweging en maak het verschil voor de 25.000 hartekinderen in Nederland. Waar je ook loopt, jij bepaalt de route en het aantal kilometers. Houd je daarbij wel aan de richtlijnen van het RIVM.

Maak je hart voor het hart van een ander! #maakjehart

Ga voor meer informatie, sponsordeelname en inschrijving naar de site.

 • Afstanden:kilometers in de vorm van een hart
Meer info
zaterdag 21 nov 2020

Warandeloop Tilburg

Warandeloop 2020 geannuleerd!

De afgelopen periode is heel hard gewerkt om een aangepaste versie van de Warandeloop 2020 mogelijk te maken. In zeer goed overleg met de Gemeente Tilburg, de Veiligheidsregio en de Atletiekunie hebben we dit proces opgepakt.

Helaas blijkt dat het coronavirus een opmars maakt en zijn aanvullende maatregelen vanuit de overheid nodig om het virus terug te dringen. Met andere woorden, we zijn ingehaald door de actualiteit van het virus.

Op basis van deze ontwikkeling is door het bestuur besloten dat de Warandeloop 2020 niet door zal gaan.

Met pijn in ons sportieve hart moeten we deze mededeling doen. Wij hopen iedereen in goede gezondheid te mogen ontmoeten in 2021 bij de editie op 26, 27 en 28 november.

 • Plaats:Tilburg (NB) (NB)
 • Afstanden:div. afstanden
Meer info
zondag 29 nov 2020
Henschotermeer Games Wintereditie
zaterdag 23 jan 2021

Henschotermeer Games – Wintereditie

De Henschotermeer Games is een gezellig en sportief evenement, geschikt voor de hele familie en duursporters in verschillende disciplines. Het evenement kent jaarlijks één wintereditie in januari en twee zomeredities in juli en augustus. In de zomeredities bieden wij voor ‘pure’ hardlopers een 15 km estafette in duo’s (elk teamlid loopt 3x 2,5 km rondom het Henschotermeer) en een 1,9 km KidsRun.

Voor de triatleten is er een Run-Swim-Run van 2,5 km – 500 m – 2,5 km tijdens de juli-editie en een Swim-Run-Swim-Run van 250 m – 2,5 km – 250 m – 2,5 km tijdens de augustus-editie.

 • Plaats:Woudenberg (UT) (UT)
 • Afstanden:Kids-Trail-Cross 1,5 km - Korte-Trail-Cross 2,5 km - Lange-Trail-Cross 10,5 km - Cross-Run-Bike-Run 2,2 km-10 km-1,5 km en 4,4 km-18km-2,2km
Meer info
zaterdag 06 mrt 2021

3BergenLOOP

De 3bergenLOOP is een goed georganiseerd kleinschalig hardloopevenement door de prachtige natuur van de Utrechtse Heuvelrug. De parcoursen gaan over fietspaden en onverharde (bos)paden. Het aantal deelnemers is maximaal 1500, verdeeld over de drie afstanden. Wacht dus niet te lang met inschrijven, want vol=vol. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar is er een kidsrun. Afhankelijk van de leeftijd lopen de kids 750 m of 1500 m. Start en finish zijn op vakantiepark RCN Het Grote Bos. Deelnemers waarderen deze loop vooral vanwege de mooie omgeving, de gezellige sfeer en de goede organisatie.

 • Plaats:Driebergen (UT) (UT)
 • Afstanden:1 rondje (4 t/m 6 jaar) - 2 rondjes (7 t/m 12 jaar) - 6 km - 12,5 km - 21,1 km
Meer info
zondag 28 mrt 2021

De Zestig van Texel

De eerste Zestig van Texel vond plaats op 1 april 1991. Dat het geen grap was blijkt uit het feit dat op zondag 28 maart 2021 alweer de zestiende Zestig van Texel gepland staat. De loop is bedacht door ultraloper Jan Knippenberg (zie ook de aflevering van Andere Tijden Sport uit 2015). Hij vond dat er wel genoeg marathons in Nederland waren. Omdat zestig kilometer voor sommige ultralopers nog wat te kort was werd in 1993 de 120 kilometer geïntroduceerd. Vooral de 4 x 15 kilometer estafette maakt de loop toegankelijk voor iedere loper of loopster. Al met al een zeer avontuurlijke manier om Texel in al zijn facetten te ontdekken!

 • Plaats:Veerhaven Texel (NH) (NH)
 • Afstanden:60 km - 120 km - 4 x 15 km estafette
Meer info
zaterdag 17 apr 2021

Bouw Logistics Halve van Nijkerk

De Bouw Logistics Halve van Nijkerk is voortgekomen uit het mooie loopevenement dat tijdens de viering van ‘600 jaar stadsrechten’ in 2013 is georganiseerd. Start en finish zijn gesitueerd in het historische centrum van Nijkerk. De start vindt plaats vanaf het vernieuwde Molenplein, de finish is op het door horeca en terrasjes omringde Plein. Langs de route zijn diverse gezellige supporterspunten, zoals bij de doorkomst in Nijkerkerveen en bij De Brink in Nijkerk. En elk jaar komen er meer bij… De Bouw Logistics Halve van Nijkerk maakt onderdeel uit van het Rabobank Randmerencircuit en Run#033.

 • Plaats:Nijkerk (GE) (GD)
 • Afstanden:1,2 km - 2 km - 5 km - 10 km - halve marathon

Meer info
zondag 18 apr 2021

Enschede Marathon

“Geniet van jouw vooruitgang”

Enschede Marathon was in 1947 de allereerste marathon van Nederland. Als loper maak je dus deel uit van een geweldige loopgeschiedenis. Door de jaren heen is het parcours sneller geworden en de verzorging optimaal. Met start en finish in hartje Enschede, via Roombeek, het mooie Twentse landschap, Lonneker en Universiteit Twente (UT). Enschede Marathon is meer dan een marathon alleen. We werken samen met hightech partners uit de regio, jaarlijks zijn er twee congressen i.s.m. UT en Roessingh Research & Development en er zijn clinics voor een optimale voorbereiding door trainers en topatleten als Ingrid Prigge en Marti ten Kate.

Foto: Patrick Scholing, winnaar 2019 Geart Jorritsma

 • Plaats:Enschede (OV) (OV)
 • Afstanden:KidsRun 1 km - FitRUN 5 km - CityRUN 10 km - halve marathon - marathon - CompanyRUN

Meer info
zaterdag 08 mei 2021

Leiden Marathon

Bij het plaatsen van deze tekst is nog niet bekend of alle omstandigheden in mei 2021 weer normaal zijn. In dat geval is er in het weekend van 8 en 9 mei weer gewoon een ouderwets gezellige Leiden Marathon vanuit de mooie historische binnenstad van Leiden naar dat fraaie Groene Hart. Wat het coronavirus ook veroorzaakt, de identiteit en sfeer in Leiden en regio blijven gelijk. En bij de finish brandt de Marathon Vlam die door meer dan 200 lopers hardlopend uit het Griekse plaatsje Marathon is gehaald (je kunt nog meedoen!). De Leiden Marathon is daarmee de allereerste marathon in de wereld die dat (3.200 kilometer) hardlopend heeft gedaan.

 • Plaats:Leiden (ZH) (ZH)
 • Afstanden:2 km - 10 km - 21 km - 42 km
Meer info