De leukste lopen 2019/2020

Deze hardloopkalender biedt je een actueel overzicht van de leukste lopen in binnen- en buitenland. Van grote marathons en bijzondere loopevents in de wereld tot en met kleinschalige lopen in je eigen regio. Wandel er rustig doorheen en kies de loop die bij jou past. Uitdagingen in alle soorten en maten. Voor beginners, doorlopers, vrijlopers en ultralopers. We wensen je veel loopplezier!

zondag 06 okt 2019

Madurodam Marathon

Doe mee en ren voor het gehandicapte kind!

De Madurodam Marathon is de enige échte stadsmarathon voor kinderen. Zonder drempels en op een schaal van 1:25, de schaal waarop Madurodam is gebouwd. Elk rondje is precies 1,69 kilometer. Dus iedereen kan hem lopen. En ieder kind wint! Want loop je de Madurodam Marathon, dan steun je de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK). Doe je mee?

 • Plaats:Den Haag (ZH)
 • Afstanden:1,69 km - 3,2 km - marathon op schaal 1:25
Meer info
zondag 06 okt 2019
zondag 10 nov 2019
zondag 10 nov 2019

Athens Marathon Athene (Griekenland)

In 490 BC…

…the first battle for democracy was fought at the Greek village of Marathon. Though overwhelmingly out numbered by an invading Persian Army, the citizen-soldiers of Athens prevailed and in so doing allows the first democracy to be established and preserved the classical Greek way of life that became the foundation of western civilization.Legend has it that, when the battle was won, the Athenian messenger Phidippides ran twenty-four miles to Athens, carrying news of that stunning victory. The modern marathon commemorates this feat.

 • Plaats:Athene (Griekenland)
 • Afstanden:5 km - 10 km - marathon
Meer info
zaterdag 16 nov 2019

Springendalloop Ootmarsum

De Ootmarsumse Lopersclub organiseert op zaterdag 16 november alweer de achste editie van de Springendalloop. Deze natuurloop door het prachtige Springendal is al niet meer weg te denken van de hardloopagenda in Twente.

Hoeve Springendal

De loop heeft een geheel eigen karakter, het te lopen geaccidenteerde parkoers loopt door heide- en bosgebied in het natuurgebied Het Springendal. De startlocatie bij Hoeve Springendal is natuurlijk ook zeer fraai. De familie Brunninkhuis biedt al vanaf het eerste jaar  aan OLC’93 de gelegenheid om de prachtige Hoeve Springendal als start- en finishlocatie te mogen gebruiken.

Het ‘nieuwe’ lopen

Sinds het ontstaan van de Springendalloop is de inschrijving van de maximale aantal deelnemers (500) binnen een paar dagen volgeboekt. Het event is een treffend voorbeeld van het ‘nieuwe’ lopen. Waar in de jaren ’80/’90 vooral een snel en vlak parkoers heel populair was, gaat nu een groot deel van het loperslegioen voor wedstrijden in en door fraaie natuurgebieden. Het genieten en presteren wordt nu gecombineerd.

‘Het is een genot om door het bos met zijn fraaie herfstkleuren te mogen rennen’

De ruim 500 deelnemers kunnen kiezen tussen de 5, 10 en 15 kilometer. De lopers van de 10 en 15 kilometer lopen ook langs de Kleine en Grote Bronnen en langs de Springendalse beek. Het is een genot om door het bos met zijn fraaie herfstkleuren te mogen rennen. Na afloop van de loop, is het tijd om met alle andere lopers te genieten van een Bratwurst, een Bokbiertje of een Gluhwein.

 • Plaats:Ootmarsum (OV) (OV)
 • Afstanden:5 km - 10 km - 15 km
Meer info
zondag 24 nov 2019

Lanzarote International Running Challenge Puerte del Carmen (Canarische Eilanden)

24.11 – 27.11.2019

A classic event that has risen in popularity over the last twenty years to become a firm favorite. The Challenge is comprised of four races taking place on four consecutive days, over various terrains and distances. The event attracts runners from all over Europe, for competition but also to enjoy a fun, social atmosphere.

 • Plaats:Puerto del Carmen (Lanzarote, Canarische Eilanden)
 • Afstanden:kidsrun - 5 km - 10 km - 13 km - 21 km
Meer info
zaterdag 07 dec 2019

2e Bos- en Natuurloop Kom op tegen Kanker

Bos- en natuurloop/wandeling, onderdeel van De 100km-run voor Kom op tegen Kanker. Start en aankomst aan de voetbalkantine van FC Sportief in Grobbendonk (België).

Wij zijn een aantal enthousiaste lopers die jaarlijks meewerken aan de bosloop t.v.v. Kom op tegen kanker (https://www.facebook.com/bosloopkotk).

Na tien geslaagde edities van de jaarlijkse Bosloop t.v.v. Kom op tegen Kanker in Lichtaart (Kasterlee), vonden we het verleden jaar de hoogste tijd om naast het organiseren van dat evenement, zelf eens de loopschoenen aan te binden. De 100km-run voor Kom op tegen Kanker op 24 maart 2019 (www.100kmrun.be) leek ons daarvoor de ideale gelegenheid.

Het duurde dan ook niet lang vooraleer we vier gemotiveerde lopers hadden om deel uit te maken van ons team. Zowat elk van ons werd al met kanker geconfronteerd. Aan motivatie is er dus geen gebrek.

Na de uiterst geslaagde editie van dit unieke loopevenement t.v.v. kankeronderzoek in 2019, waarbij elk van ons geraakt werd door de solidariteit, inzet en support van allen aanwezig in de Schorre in Boom, staken wij al snel de koppen samen om te kijken of een deelname in 2020 in Knokke-Heist tot de mogelijkheden behoorde. Al snel besloten wij ons terug te engageren voor de derde editie in Knokke-Heist op zondag 22 maart 2020.

Voor dit evenement voor het goede doel moeten de deelnemende teams dit jaar opnieuw via sponsoring en acties een startbedrag van € 2500 bijeenzoeken.

Zo organiseren we op zaterdag 7 december opnieuw een bos- en natuurloop/wandeling om geld in het laatje te krijgen.

 • Plaats:Grobbendonk (BE)
 • Afstanden:ca. 5 km - 10 km - 15 km
Meer info
maandag 20 jan 2020
Midwintermarathon Apeldoorn
zondag 02 feb 2020

Centraal Beheer Midwinter Marathon

De Midwinter Marathon Apeldoorn is het oudste, jaarlijks georganiseerde hardloopevenement van Nederland. Op 31 januari, 1 en 2 februari 2020 is de 47ste editie. Dit zijn de onderdelen:

 • Centraal Beheer Kidsrun – 500 m/1 km
 • Asselronde – 25 km
 • Decathlon Mini-Marathon – 10 Engelse mijl (16,093 km)
 • Centraal Beheer Acht van Apeldoorn – 8 km
 • Businessrun– 8 km en 10 Engelse mijl
 • Centraal Beheer Night Run – 4 km
 • Kroondomein Het Loo Marathon – 42 km
 • Plaats:Apeldoorn (GE) (GD)
 • Afstanden:500 m - 1 km - 8 km - 10 EM - 25 km - marathon
Meer info
Tokyo Marathon
zondag 01 mrt 2020

Tokyo Marathon (Japan)

Eén van de Abbott World Marathon Marathons, drie in het voorjaar en drie in het najaar:

Tokyo: begin maart | www.marathon.tokyo
Boston: medio april | www.baa.org
Londen: medio/eind april | virginmoneylondonmarathon.com

Berlijn: meestal de laatste zondag van september | www.bmw-berlin-marathon.com
Chicago:  half oktober | www.chicagomarathon.com
New York: eerste zondag van november | www.tcsnycmarathon.org

 • Plaats:Tokyo, Japan
 • Afstanden:marathon
Meer info
Two Oceans Marathon Run4Schools
zaterdag 11 apr 2020

Two Oceans Marathon, Kaapstad (ZA)

Deze marathon in Kaapstad dankt zijn naam en faam aan het parcours dat de Indische Ocean verbindt met de Atlantische Oceaan. Elk jaar wordt er gelopen op Paaszaterdag, in 2020 is dat 11 april. Het is zowel een uitdagende (flinke klims en 14 km extra) als fotogenieke marathon (magic views). Je kunt kiezen tussen de ultramarathon van 56 km of halve marathon van 21 km. Een dag eerder, op Goede Vrijdag, worden ook nog twee trailruns georganiseerd op de Tafelberg (24 km en 12 km).

Stichting Run4Schools organiseert elk jaar een reis naar de Two Oceans Marathon. Meer dan 300 runners zijn de afgelopen 14 jaar door ons succesvol begeleid naar de finish. Een geweldige ervaring die bij de deelnemers altijd veel los maakt. Leslie Pangemanan, oprichter van Run4Schools, liep deze marathon maar liefst 14 keer en is als enige Nederlander in bezit van een ‘Blue Number’: een vast startbewijs. Als je met ons meegaat loop je niet alleen voor jezelf, maar ook voor het goede doel dat je daar ter plekke bezoekt: één van onze vier scholen in township Mitchells Plain.

Interesse? Stuur een e-mail naar Arjan Zwaan: arjan@run4schools.nl of bel hem even: 06-484 302 95.

 • Plaats:Kaapstad (Zuid-Afrika)
 • Afstanden:fun runs - friendship runs - halve marathon - trailrun (12 + 24 km) - ultra marathon (56 km)
Meer info
zondag 17 mei 2020
zaterdag 30 mei 2020

Roparun Parijs/Hamburg Rotterdam

“Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker.

In 2020 vindt het evenement plaats van 30 mei t/m 1 juni.

 • Plaats:Parijs (FR) of Hamburg (DE) naar Rotterdam (ZH)
 • Afstanden:520 km of 580 km estafette
Meer info
maandag 01 jun 2020

Rabobank ALS Lenteloop Bilthoven

Vincent Cornelissen, de initiatiefnemer van de ALS Lenteloop, kreeg in 2015 de diagnose ALS en het bericht: “Hier kunnen we niets aan doen, hooguit enigszins vertragen”. Zich er zomaar bij neerleggen is echter niet zijn stijl. Extra onderzoek moet de oplossing dichterbij kunnen brengen. Extra onderzoek betekent extra geld. “Eerder liep ik halve marathons voor goede doelen. Nu had ik een goed doel dichtbij gevonden. Een sponsorloop voor extra onderzoek naar de oplossing van ALS. Daarbij kwam dat het nu nog belangrijker was dan ooit om het leven te vieren. Die twee ingredienten konden we gaan combineren in de ALS Lenteloop, een loop die net als de lente vrolijkheid en positiviteit brengt. En de oplossing van ALS!”

 • Plaats:Bilthoven (UT) (UT)
 • Afstanden:kidsrun 2,5 km - 5 km - 10 km - wandelen
Meer info
zondag 07 jun 2020

Hugo Boss Letterenloop Haarlem

Op zondag 7 juni vindt de HUGO BOSS Letterenloop plaats. Dit hardloopevenement voor jong en oud staat al meer dan 10 jaar bekend als één van de mooiste runs van Noord-Holland. Hardlopen wordt gecombineerd met gezelligheid en de opbrengst gaat naar Run4Schools. Een prachtig goed doel waarbij kinderen in de armste wijken van Zuid-Afrika door sport en spel gestimuleerd worden naar school te komen. De HUGO BOSS Letterenloop is tevens het sportieve alternatief van het boekenbal waar uitgevers, schrijvers en lezers een speciaal welkom krijgen.

 • Plaats:Haarlem (NH)
 • Afstanden:kidsrun 800 m - 1.500 m - 5 km - 10 km
Meer info
zondag 11 okt 2020

Bank of America Chicago Marathon (USA)

Eén van de Big Six Marathons, drie in het voorjaar en drie in het najaar:

Tokyo: eind februari | www.marathon.tokyo
Boston: medio april | www.baa.org
Londen: medio/eind april | virginmoneylondonmarathon.com

Berlijn: meestal de laatste zondag van september | www.bmw-berlin-marathon.com
Chicago:  half oktober | www.chicagomarathon.com
New York: eerste zondag van november | www.tcsnycmarathon.org

De Amerikaanse Jillian Anderson schreef een uitgebreide gids over trainen voor een marathon.  Deze is gratis te bekijken op: https://www.sport-fitness-advisor.com/marathon-training.html

 • Plaats:Chigago (USA)
 • Afstanden:marathon

Meer info
zondag 18 okt 2020

TCS Amsterdam Marathon

Wil je jouw perfecte Amsterdam Marathon lopen?

Bereid je dan voor op de Amsterdam Marathon met hulp van de Run8-videotraining.

Samen met Run8 biedt Keep-on-Running.nl de marathontraining aan met instructies en uitleg op video door hardlooptrainer Dave Baars. Door middel van video’s en e-mails krijg je training van Dave. Hij leert je hoe je je training op een goeie manier opbouwt. En hoe je gemotiveerd blijft tot het eind.

Instructievideo

 • Plaats:Amsterdam (NH)
 • Afstanden:8 km - halve marathon - hele marathon
Meer info