Hardlopen bij tropische temperaturen

Lopen met tropische hitte, wat zijn de risico’s? Als je buitenshuis inspannend bezig bent, zoals bij hardlopen, moet je rekening houden de luchtkwaliteit. Niet alleen als je een luchtaandoening hebt of hartpatiënt bent, loop je bij smog een verhoogd risico. Met mooi weer neemt ook de concentratie fijnstof toe.

Als het naast de hoge temperatuur ook nog eens windstil is, is het moeilijker om je warmte kwijt te raken. Bij warm weer vindt koeling van je lichaam voornamelijk plaats door verdamping van transpiratievocht. Wind zorgt brengt (extra) verkoeling. 

Oververhitting

Als de vochtigheidsgraad van de lucht erg hoog, dan wil zweet niet zo makkelijk meer verdampen en blijf je met de warmte zitten. Bij een combinatie van hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen bestaat er een groot gevaar op oververhitting. Het is een soort van domino-effect: door het sterke zweten neemt je bloedvolume af, dus kost dezelfde inspanning meer energie. Dus je hartslag gaat omhoog et cetera.

Hardloopweerbericht

In tropische landen meldt het weerbericht daarom niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid. In Nederland krijg je hooguit de waarschuwing ‘broeierig warm’. En natuurlijk de neerslagkans, onze nationale obsessie. Daarom het hardloopweerbericht voor zomerse dagen:

  1. Loop alleen in de ochtend, voor 10 uur, of in de avond, na 8 uur.
  2. Drink in het half uur voordat je op pad gaat extra water.
  3. Zoek een route met voldoende schaduw en een lekker briesje.
  4. Pas je snelheid aan.
  5. Pas je trainingsafstand aan.
  6. En als het niet gaat, dan loop je lekker uit.

Check de luchtkwaliteit

Fijnstof tast de bronchiën en longfunctie aan. Schattingen geven aan dat het ongeveer vier weken duurt voordat de longfunctie weer op het oude niveau is. Wil je toch gaan hardlopen? Bijvoorbeeld omdat je traint voor een (halve) marathon en je trainingsschema wil aanhouden? Pak dan eerst de fiets naar het park, het bos of de duinen.

Kijk voor de luchtkwaliteit op RIVM.nl of via het luchtkwaliteitmeetnet