Hardlopen goedkoopste sport

Hardlopen: de goedkoopste sport, of toch niet?

‘Volgende week ga ik beginnen met sporten’ kondig je aan. ‘Dit keer doe ik het écht!’ Menig volwassene zegt deze zinnen regelmatig tegen zichzelf, maar een bezoek aan de sportschool blijft dikwijls uit. Dat is ook niet zo gek: beginnen met sporten vergt immers heel wat motivatie en doorzettingsvermogen.

De drempel om te beginnen met sporten wordt nóg hoger wanneer de sport in kwestie gepaard gaat met een flink prijskaartje. Zo kunnen de kosten voor sporten als tennis en hockey al snel hoog oplopen. Ook fitness- en yoga-abonnementen lopen al snel in de papieren. Hardlopen lijkt een goedkoop alternatief voor deze sporten – maar is dat wel écht zo?

Bescherm je lichaam tegen blessures met de juiste sportschoenen

Het belangrijkste sportitem in de kast van een hardloper? Dat zijn zonder twijfel zijn of haar hardloopschoenen. Hardlopen is een ontzettende belastende sport voor het lichaam, omdat de gewrichten bij elke stap een klap moeten opvangen. Hardloopschoenen ondersteunen de gewrichten en voorkomen zo blessures. Het is daarom ook niet aan te raden om te gaan hardlopen op gewone sneakers. De prijzen van hardloopschoenen lopen ver uiteen. Hardloopschoenen zijn al verkrijgbaar voor een tientje, maar deze zullen over het algemeen minder ondersteuning bieden. Het is raadzaam om een bezoek te brengen aan een gespecialiseerde hardloopwinkel. De medewerkers zullen een paar schoenen kiezen dat het best past bij jouw loopstijl en trainingsprogramma. De prijzen in dergelijke winkels liggen doorgaans tussen de € 50,- en € 200,-.

Comfortabel lopen in fijne sportkleding

Ook het belang van goede sportkleding mag niet onderschat worden: snijdende bandjes, afzakkende broeken en schurende t-shirts zijn immers niet comfortabel en leiden behoorlijk af van het sporten. Sportkleding hoeft niet duur te zijn: bij Decathlon vind je bijvoorbeeld al T-shirts en tops vanaf € 5. Ook kun je hier terecht voor reflecterende kleding – een must voor hardlopers die graag in het donker sporten. Voor sommige items is het echter raadzaam om een kijkje te nemen bij iets duurdere merken. Sport-bh’s zijn hier een goed voorbeeld van. Goedkope bh’s geven over het algemeen minder steun en zijn verkrijgbaar in minder maten. Om klachten als rugpijn en pijnlijke borsten te voorkomen, is het verstandig om hier iets meer in te investeren. De kosten van een goede sportbh liggen tussen € 35 en € 80. Ook voor sportleggings geldt dat het slimmer is om te investeren in een duurder item van hogere kwaliteit. Het is immers belangrijk dat een legging niet afzakt, doorschijnt of te dun is. Een kwalitatieve legging kost tussen € 35 en € 80.

Geen enkele sport is gratis

Eén ding is zeker – hardlopen is niet gratis. Dat is natuurlijk niet gek – voor elke sport moeten immers de juiste schoenen en kledingstukken worden gekocht. Hardlopen is hierop geen uitzondering. Goede hardloopschoenen zijn over het algemeen niet goedkoop, maar daar staat tegenover dat ze, bij regelmatig gebruik, ongeveer twee jaar meegaan. Bovendien heb je naast deze schoenen en een paar kledingstukken niks anders nodig. Voor het beoefenen van deze sport hoef je dus geen lening af te sluiten – gelukkig maar!