Hardlopen en ademen, wat een opluchting!

In het werk van trainer/coach Nico van der Breggen staan beweging en ademhaling centraal. Vanuit zijn fysio-/psychotherapeutische achtergrond begeleidt hij mensen met stress- en burn-outklachten, met de daaraan gerelateerde fysieke, emotionele en gedragsproblemen en spanningen. In een serie van drie artikelen legt Nico uit hoe hij via bewegen en ademhaling de verbinding tussen lichaam en geest maakt. Dit is deel 1.

Rust, ruimte, opluchting

Veel mensen met stress- en burn-outklachten hebben sommige kwaliteiten van zichzelf té sterk ontwikkeld. Het zijn vaak de beste en goed gekwalificeerde mensen bij wie burn-outklachten ontstaan. Vaste patronen waarmee ze zich gemakkelijk manifesteren zijn overlevingsmechanismen vanuit overtuigingen die sterk de overhand hebben. Een perfectionist zegt: ik mag geen fouten maken.

Het gaat erom zicht te krijgen op wat jóuw mechanismen zijn en wat je in wezen écht wilt en voelt.

Iemand met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel wil alles zelf doen en kan wellicht moeilijk echt delegeren of ‘nee’ zeggen. Het gaat erom zicht te krijgen op wat jóuw mechanismen zijn en wat je in wezen écht wilt en voelt. Wat gebeurt er als je wel ‘nee’ zou zeggen en als iets niet helemaal perfect gaat zoals jij het je voorstelt? Je hebt overlevingspatronen ontwikkeld waarbij je jezelf niet bent en je anders voordoet. Achter deze zogeheten ‘subpersonen’ gaat echter jouw authentieke zelf die weet wat je écht wilt en wat jouw werkelijke mogelijkheden zijn. Dat te ervaren geeft rust, ruimte en opluchting.

Hoofd, hart en buik

Naast inzicht in je gedragspatronen, leer je voelen en ervaren dat je kunt dragen wat er is. Daar heb je een aanwezigheid in je lichaam en geest voor nodig. In mijn begeleiding ga ik met jou op zoek naar je authenticiteit. Daarin ben ik oprecht nieuwsgierig. Wat zegt je lichaam? ‘Emovere’ betekent vrij vertaald je gevoel in beweging laten komen. Beweging van lichaam en geest is het startpunt om vooruit te komen.

Je lichaam interpreteert niet, geeft feilloos weer wat er is en wat het wil en nodig heeft.

Een gedachte gaat altijd samen met een emotie en een fysieke reactie. Wat beweegt je om het zo te doen zoals je het doet? In hoofd, hart en buik komen de overlevingsmechanismen terug. Hoe voelen je overlevingspatronen? Wat doe je fysiek? Hoe en waar beleef je dat? Ik geloof in de wijsheid van het lichaam. Je lichaam interpreteert niet, geeft feilloos weer wat er is en wat het wil en nodig heeft. Onze houding, bewegingen, stem, gebaren en ademhaling vertellen zonder omwegen wat onze werkelijke intenties zijn. 

Het lichaam zegt altijd ‘ja’ of ‘nee’

Het lichaam geeft direct feedback: JA of NEE. Uitdijen of samentrekken. Een eenvoudig voorbeeld: bij aangenaam warm weer ontspan je en ontvouwt je lichaam zich als je naar buiten loopt. Is het koud en miezerig, dan krimp je ineen. Als iets klopt op dieper (on)bewust niveau, dijt je lichaam uit. Klopt het niet, dan geeft dit onrust en stress en trekt je lichaam samen. Als je dit vervolgens negeert omdat het niet waar mag zijn en je overtuigingen zeggen dat het anders is, gaat je lichaam in zijn bewegingen vervormen. Subpersonen uiten zich met hun eigen vervormde beweging en energie; vaak met te veel of juist te weinig. We kijken samen hoe je beweegt, wat je lichaam zegt en hoe het zich uitdrukt en reageert op spanning of een pijnlijke ervaring. Het gaat erom dat je eerst bewust bent van de vervorming en voelt dat je dit kunt dragen, kun je daarbij blijven? Pas dan kan er iets veranderen. Dan ervaar je de vrijheid en vitaliteit om met de juiste spanning en energie op de juiste plek aanwezig te zijn.

Nico van der Breggen is runningcoach, ademtherapeut en psychotherapeut en heeft een praktijk in Amsterdam

info@nicovanderbreggen.nl 

www.nicovanderbreggen.nl

www.kiwinederland.nl

Binnenkort: in deel 2 van deze serie gaat Nico meer vertellen over ademhaling.