hardlopen in het donker

Hardlopen in het donker, 7 tips

Ook zo genoten van die eindeloze zomer? Heerlijk hardlopen onder strakblauwe luchten. Maar vergis je niet. Het is toch écht bijna november. En de herfst is zowel meteorologisch als astronomisch allang gestart. Dat betekent dat het vroeger donker is.

Hoe zorg jij dat je veilig kunt hardlopen in het donker? En is stijl dan nog steeds belangrijk? Hier 7 tips op een rij.

1. Wacht nog even met die kerstverlichting
Loop je ergens deze weken door een stadspark, dan lijkt het net Kerst. Tientallen loopgroepen en individuen zijn versierd met creatieve lichtjes. Van professionele hoofd- en armbanden en schoenclips tot en met hesjes en fietslampjes die vrolijk meebungelen. Overal zie je hupsende groene, rode, gele en blauwe lampjes voorbijsnellen. Prima oplossing natuurlijk. Maar het kan ook makkelijker én stijlvoller.

2. Ga voor geïntegreerde verlichting
Aangezien je toch minstens een broek, top en schoenen draagt, waarom kies je dan niet voor geïntegreerde verlichting? De batterijen gaan nooit leeg, en het zit nog eens comfortabel ook!
In de collectie van ASICS bijvoorbeeld is 3M-technologie verwerkt: reflecterende panelen, die onzichtbaar zijn tot er licht op valt, omlijnen de uitrusting en zorgen voor 360 graden reflectie tijdens de donkere wintermaanden. Dus je hoeft er geen aparte dag- en avondkleding op na te houden. Overdag zie je er niets van. Maar zodra het donker wordt, lichten de reflecterende draden en taping op, zodat je altijd goed te zien bent.

3. Pas je route aan
Ook als je zelf goed zichtbaar bent, dan is het toch verstandig om na schemering geen afgelegen tracks uit te kiezen. Bewaar de verlaten bospaadjes en polders voor overdag. En zoek voor de avonden een goed verlichte of minstens drukke route uit. Zoals een levendig stadspark, dan loop je toch nog in het frisse groen. Of rondom, of in het centrum of een drukke woonwijk.

4. Neem je bodyguard(s) mee
Wil je toch per se de donkere rust opzoeken? Vraag dan een hardloopvriend/vriendin mee en/of neem je hond mee. Draag sowieso je telefoon bij je. Laat ook het thuisfront even weten welke route je gaat lopen.

5. Loop in goed gezelschap
Misschien zijn de donkere avonden wel dé reden om eens een proefles bij een atletiekvereniging of hardloopgroep te proberen? Dan loop je zeker in de spotlights of in goed gezelschap. Meteen ook een uitstekende motivatie om niet te slabakken tijdens de herfst- en wintermaanden.

6. Kies voor comfortabele kleding
Hul jij jezelf op een gure herfst- en winterdag graag in een winddicht jack met alle bewegingsvrijheid. Kijk dan eens naar een LiteShow jack. Wordt het écht fris? Dan kruip je er heerlijk warm in weg door de rits hoog dicht te trekken tot aan de kraag met zachte fleecevoering. Wordt het donker? Dan lichten de reflecterende taping en het motief op de rits op: je bent dus goed zichtbaar.

7. Gebruik je oren
Ook al ben jij verlicht, je omgeving is dat niet, of niet volledig. Dus zorg dat je bijvoorbeeld geen fietser of loper zonder licht mist: gebruik hiervoor je oren! Misschien maak je er zelfs een mindful run van: wat hoor je allemaal om je heen? Of luister naar het ritme van je eigen ademhaling: wat doet een versnelling met je adem? Hoe snel herstelt deze weer? Bewaar je favoriete loopmuziek in elk geval voor overdag.

Met dank aan: www.keep-track.nl Powered by Asics