Hardlopen met honden

Op de ene of andere wijze zijn hardlopers en honden vaak geen vrienden. Onlangs hoorde ik weer een verhaal van een dobermann die een hardloper in zijn zij had gebeten. Daar schrik je toch elke keer weer van als je zo’n verhaal ter ore komt. Zelf ben ik ook geen held als het op lopen langs honden aan komt.

Canicrossen

Toch hoor je ook steeds vaker over mensen die canicrossen. Canicrossen is hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken zodat baas en hond samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden afleggen.  Ik kan me voorstellen dat het jezelf laten voortslepen door een hond een blessuregevoelige tak van hardlopen is. Het idee van ‘Hond laat baasje uit’ is voor mij als persoon die geen honden gewend is, een compleet schrikbeeld.

In de Facebookgroep ‘Ik loop Hard’ had een leuke dame onlangs een video geplaatst waarin ze, samen met haar American Staffordshire terriërs een rondje hardliep. Ik was hierdoor gebiologeerd en na wat heen-en-weer-gechat maakten we een afspraak om elkaar te ontmoeten en hard te lopen met haar ‘kanjers’.

Een alleskunnertje

Vorige week donderdag (jawel, een hele mooie droge zonnige donderdag!) was het zo ver. Best wel een beetje zenuwachtig stapte ik de trein uit en daar stond een vrolijke krullenbol me op te wachten. Leidy Yohana (je spreekt het uit als ‘Lady’) kwam me al bekend voor, maar wellicht kent u haar van diverse (televisie)reclames. Ook doet ze mee aan het nieuwe seizoen van Idols. Een alleskunnertje dus! Leidy heeft, op zijn zwakst gezegd, een nare jeugd gehad en had heel veel steun aan haar Stafford pup Rayo, die na vijf weken op straat werd gezet. Drie jaar later had ze haar droom in vervulling gebracht en een Blue Amstaff aangeschaft. Ook een geredde pup. Vida is ook een grote verrijking van haar leven. Door hard aan zichzelf te werken heeft ze nu een hele positieve levenshouding en energie voor honderd!

Best wel een beetje zenuwachtig stapte ik de trein uit en daar stond een vrolijke krullenbol me op te wachten

Biologische snoepjes

Voordat ik bij haar thuis naar binnen stap, krijg ik al tips. Kijk de hond nooit in zijn ogen aan, dan kan hij zich bedreigd voelen. Na een kopje thee en een gezellige kennismaking, krijg ik de eerste echte kennismaking met de honden. De biologische snoepjes die ik voor ze heb meegenomen, maken me meteen hun BFF’s. Ze heeft twee prachtige Pitbull/Staffords (Rayo en Vida). De honden moeten even kennismaken met mijn energie, en ik met die van hen. Even later gaan we dan voor het eerst naar buiten. Leidy is heel rustig en legt me precies uit wat ik moet doen. Voor je het weet wandel ik een stuk met Rayo. En hij luistert ook nog! Een half uur later krijg ik de riem om mijn middel en is het tijd om een stukje te gaan hardlopen. Heel rustig geeft ze me de aanwijzingen waardoor het heel vloeiend loopt. Ik voel me zeker en ben helemaal niet bang. En dat loopt heerlijk! De honden luisteren precies naar haar en ook naar mij. Het geeft je zo’n machtig gevoel als je als packleader door de straten loopt.

Er stonden zelfs mensen stil om filmpjes te maken

Met haar bedrijf ‘Life coach Leidy – Humans and dogs’ leert Leidy mensen omgaan met hun hond.  Wil je zelf ook leren hoe je met je hond kunt gaan hardlopen zonder dat hij aan je trekt? Mail haar dan via info@lifecoachleidy.nl.

Zes tips van Leidy:

1. Zorg dat je aan zelfreflexie wilt en durft te doen. De hond weerspiegelt jou namelijk altijd, dus je begint bij jezelf.

2. Doe 1x in de week iets met je hond wat je normaliter niet doet. Dit versterkt de band tussen jullie, want je hond zal iets doen op basis van jouw leiderschap en het vertrouwen in jou.

3. Als je de deur uitgaat, zorg dat jij eerst de deur uitgaat en niet andersom. De leider ben jij.

4. Geef je hond voldoende beweging en zoek de balans tussen fysieke en lichamelijke moeheid. Op basis van het ras kun je dit een invulling geven. Weet wel dat een hond pas fysiek moe wordt na 1 uur.

5. Voed je hond met veel liefde, veiligheid en duidelijkheid op. Als je hem geeft wat hij nodig heeft, zal je ontvangen wat je wilt.

6. Wanneer je je hond corrigeert, zeg dan niet eerst zijn naam en dan bijv. foei. Zijn naam is het commando om te komen en niet om te corrigeren.

Tekst: Petra Kerkhove

_VV_7719