Van ‘t padje af

‘Het is geen geheim, ik ben echt zo’n typische vrouw die geen richtingsgevoel heeft. Ik heb er maanden over gedaan voordat ik in Amsterdam een beetje kon navigeren zonder hulp.’ Petra Kerkhove over de kunst van het navigeren.

Om me tot die tijd niet alleen tot de straat waarin ik woon vast te pinnen, schakelde ik de hulp in van navigatie-apparatuur. Mijn Garmin Forerunner 220 bezat geen mogelijkheid voor navigatie, dus deed ik dat met behulp van Google Maps- app op mijn telefoon. Die neem ik toch altijd mee om foto’s mee te maken en om muziek te luisteren.

Het heeft me een tijdje gekost voordat ik erachter kwam dat je ook een complete route in je Google Maps kunt zetten. Als je bij navigatie-instellingen “spraak aan” zet, dan is er een vriendelijke stem die je de goede kant op stuurt. Mocht je een keertje verkeerd lopen, dan berekent Google Maps zelf het juiste vervolg.

Hoe maak je een route aan via Google Maps?

Belangrijk is natuurlijk dat je eerst het goede vertrekpunt neemt, bijvoorbeeld bushalte a of treinstation b. Als je daarnaar zoekt met de app, dan zul je onderaan het knopje “route” vinden, die je vanaf je huidige locatie daarnaartoe navigeert. Dat is natuurlijk alleen gemakkelijk als je inderdaad vanaf thuis vertrekt. Maar druk erop en je kunt bovenin aangeven hoe je ernaartoe wilt (in ons geval kies je dus het wandelende poppetje). Druk op de pijltjes naar boven en beneden als je die locatie als je vertrekpunt wilt gebruiken. Je kunt dan in het veld onder je vertrek drukken (dus waar dan huidige locatie staat) en een andere locatie invoeren.

Je kunt muziek luisteren en tegelijkertijd genavigeerd worden. Chill toch?

De app geeft onderaan de afstand weer die je moet lopen. Als je een route gaat invoeren, kun je helaas daarna alleen nog een tijd zien die het je wandelend gaat kosten. Als je daarna op de puntjes naast je vertrekplaats drukt, kun je een extra stop toevoegen. Zorg dus dat je vooraf wat belangrijke punten die je wilt langslopen hebt opgeschreven en voer die na elkaar in. Op die manier kun je je eigen route, of die van bijvoorbeeld een boekje zoals Utrecht rent, opslaan en gebruiken tijdens je run. Je kunt muziek luisteren en tegelijkertijd genavigeerd worden. Chill toch?

Sinds kort mag ik de Garmin Fenix 3 gebruiken, die heeft ook een navigatie- mogelijkheid. Om heel eerlijk te zijn vind ik dat wel spannend, maar omdat ik naar aanleiding van mijn vorige blog over de Garmin vragen over kreeg, ben ik het gaan uitzoeken en ga het hier vertalen.

Heb jij al een route in GPX formaat? Dan kun je via deze hele fijne tutorial zien hoe je het in je horloge krijgt, mits je die via de usb aan je computer linkt. Hier vind je wat  wandelroutes in GPX

Zelf een route maken?

Dan ben je even wat langer bezig, maar dat doe je zo:

  • Ga naar www.afstandmeten.nl
  • maak een route aan, door de diverse punten aan te klikken waar je langs wilt lopen
  • sla je route op en geef hem een naam.
  • je krijgt dan een melding dat je route is opgeslagen
  • aan de linkerkant kun je in het scherm klikken op “download”en klik daarna op exporteer naar GPX
  • sla dit bestand op naar een map
  • download Garmin Basecamp op je computer
  • ga naar bestand en naar “importeer in mijn verzameling”
  • zorg dat je Garmin is gekoppeld aan de computer via de USB kabel.
  • Ga naar Toestel en klik op verzenden naar Toestel
  • druk nu het middelste knopje links van je garmin in en ga naar de afdeling navigatie
  • druk op koersen en kies je route uit en start koers, plus de juiste vorm van bewegen (hardlopen, hardlopen door het bos) en volg het pijltje!

Ik kan je verzekeren dat je op deze manieren altijd de weg zult vinden. Het enige waar je met Google Maps rekening mee moet houden, is dat het ook van je data afgaat. In de rest van Europa is het tegenwoordig hetzelfde als in Nederland, maar mocht je echt een andere bestemming hebben, download dan eerst de kaart daar in de buurt. Daarnaast kan de GPS in het buitenland soms wat trager reageren, dus niet te snel lopen (haha).

Ik heb op deze manier mijn weg in Lissabon, Rome en Valencia gevonden. Ik ben van plan om de mooie routes uit het boekje Utrecht Rent en Rotterdam Rent ook zo in mijn horloge te zetten. Heerlijk toch? En anders vindt je vast wel een leuke local die je weer op het goede pad zet.

Er zijn een paar items die ik altijd meeneem als ik een reisjefitje ga doen:

1) mijn hydration vest, die ik als rugzak gebruik, maar waar ik ook een waterzak in kan doen

2) een opgeladen powerbank met oplaadkabel, zodat ik altijd genoeg stroom bij me heb om thuis te komen

3) een gevulde OV chipkaart

4) warme/droge kleding voor na mijn run

5) iets te eten/ gelletje

Ik wens je veel plezier met van je geijkte padje af te gaan!

Tekst: Petra Kerkhove

Volg Het loopleven van Petra op https://petrakerkhove.com/