Hardlopen Social Run

Will you run with me?

Is hardlopen een solistische sport? Het begint vaak wel zo. Het enige dat je echt nodig hebt, zijn wat sportkleren en sportschoenen. Via een app kun je zelf gecontroleerd de eerste stap de deur uit doen, je hebt niemand nodig. De eerste trainingsmaanden zijn vaak eenzame (kilo-)meters. Maar als het eerste vertrouwen er is, als er wellicht al een wedstrijd op de planning staat, dan is het eigenlijk ook wel leuk om samen met iemand te lopen.

Lange duurloop

Veel schema’s gebieden een zogenaamde langzame lange duurloop, oftewel een lange loop in hartslagzone Z1 of Z2. Dat betekent dat je nog volledig zinnen moet kunnen maken terwijl je aan het (hard-)lopen bent. Tenzij je het heel graag hardop tegen jezelf converseert, is het dan wel leuk om met iemand te praten.

Misschien loopt een kennis van je hard, of je buurman of vrouw, of je collega. Maar eigenlijk maakt dat niet uit. Want je deelt een passie met je mede-hardloper.

Social media is een leuke manier om aan (nieuwe) loopmaatjes te komen. Bijvoorbeeld via de Facebooksite “Ik loop hard” , die al bijna 47.000 leden kent.

Via instagram zijn veel mede-passionata’s te vinden via de diverse hashtags, bijvoorbeeld #hardlopen of #hardlopenisleuk, of internationaler #nevernotrunning. Het is even zoeken, natuurlijk kost het wel even tijd om een geschikt maatje te vinden, maar het is wel een leuke manier om je duurlopen te verrijken en meteen je kennissenkring te verbreden.

Social run

Meedoen aan social runs is natuurlijk ook een hele fijne en directe manier om nieuwe lopers te ontmoeten. In een vorige blog schreef ik al over diverse crews die die aanbieden. Dit is ook een leuke manier om een nieuwe stad te verkennen.

Ik vroeg me af waardoor het komt dat hardlopen zo verbindt. Het Runner’s web schreef dit:

“Zo gauw je hardloopt, word je – bewust of onbewust – deel van de loopgemeenschap. Andere hardlopers zullen je in het voorbijgaan groeten. Misschien sluit je je zelfs wel aan bij een loopgroep. Of neem je, uiteindelijk, met duizenden anderen deel aan een loopevenement. Je deelt een diepe zucht, of een bekertje water – en je voelt vanzelf dat je er als loper zelden helemaal alleen voorstaat.”

Misschien zijn we met zijn allen wel solisten die stiekem op zoek zijn naar een team. Feit blijft dat we met zijn allen leuke mensen zijn, want we worden allemaal gelukkig van hardlopen.

Tekst: Petra Kerkhove