Geplaatst op 29 juni 2017

Het zalig nietsdoen

Wanneer heb jij voor het laatst even helemaal niets gedaan? En lukt dat eigenlijk nog wel vandaag de dag? Zelfs de loopgekke hardloper doet er goed aan op zijn tijd even stil te staan. Je gedachten op ‘nul’, de stekker eruit, gewoon even lekker ‘niets’.

Met de tentoonstelling Het Zalig Nietsdoen nodigt Museum Kranenburgh in Bergen je uit om de kunst van het nietsdoen, deze bijna vergeten staat van geluk, weer te ervaren en te omarmen. Het kan echt nog: onthaasten in optima forma.

Aangenaam nutteloos

Zo’n twintig kunstenaars dagen je uit om een paar uurtjes aangenaam nutteloos bezig te zijn. Ga lekker liggen op het tapijt en volg de slinger van Foucault die boven je heen en weer beweegt. Droom weg bij eindeloos stuiterende pingpongballetjes of vouw weer eens een papieren pijltje en blaas dat – aangenaam nutteloos – met een pvc-buis tegen de muur. Geniet van de voortdurende hand-standvideo van Marijke van Warmerdam uit 1959, ervaar totale leegte in een ruimte zonder hoeken of diepte van Matthijs Munnik (1989) of vlei je aangenaam tegen de luierende sculpturen in de tuin.

Foto: Gert Jan van Rooij

Alle kunstwerken en installaties nodigen je uit om langzamer te bewegen, langer te kijken, lekker te gaan liggen of stil te blijven staan. Elk werk roept associaties met nietsdoen op. Je zult versteld staan hoe fijn en vervullend het is om dat gevoel van bijna vergeten kinderlijke lichtheid en onbezorgdheid weer eens te ervaren.

De tentoonstelling Het Zalig Nietsdoen is van 18 juni t/m 24 september te zien in Museum Kranenburgh, Hoflaan 26 in Bergen, van dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. Er zijn ook yogasessies in de tuin en wekelijkse workshops in Studio C.

Kijk voor meer info op www.kranenburgh.nl