Hunebedloop Havelte Hardloopkalender

Kom uit je (hune)bed!

De Hunebedloop in Havelte vindt dit jaar op 26 januari plaats. Het is een bijzondere loop, want het parcours gaat langs één van de 54 overgebleven hunebedden van Nederland. Eigenlijk een beetje luguber, want een hunebed is een restant van een prehistorische grafkamer. Soms deden ze dienst als heiligdom. Maar kom uit je (hune-)bed en ren mee!

Van oost naar west

In Drenthe zijn 52 hunebedden teruggevonden, die gebouwd zijn tussen 3350 en 3050 v. Chr. De lengterichting van de hunebedden is voornamelijk van oost naar west. Deze oriëntering is waarschijnlijk bepaald dor de zon: de lengterichting kan aan de hand van de op- of ondergaande zon bepaald zijn. Je hebt daardoor meer licht als de ingang op het zuiden ligt.  Daarnaast is er een verband met de opkomstpunten van de maan voorgesteld. De ingang ligt bij hunebedden in Nederland meestal aan de oost- of zuidkant van de steenkamer.

De Hunebedloop gaat grotendeels over verharde paden door de prachtige omgeving van Havelte. Naast de hunebedden passeer je op het parcours ook een schaapskooi. 

Wat deze loop nog extra bijzonder maakt: je kunt je ook inschrijven voor een canicross over 7,5 km! Deze start 10 minuten na de ‘normale’ start. We zijn benieuwd of de schaapskooi rustig blijft staan!

Meer informatie over deze speciale loop vind je terug in onze loopkalender.