Inhalen tijdens de’n Inhaol

Op zaterdag 2 maart, om precies 11.11 uur, moet je in Tilburg zijn. Dan is namelijk de start van de 33e Kruikenloop, maar ook voor veel lopers de start van het carnaval in Tilburg.

Dit Tilburgse hardloopevenement wordt sinds 1987 georganiseerd. De Kruikenloop wordt traditioneel gehouden op carnavalszaterdag. De sfeer is navenant, wat onder meer tot uiting komt in de aanwezigheid van carnavalsorkesten, een feestelijke entourage en deelnemers die verkleed meelopen.

Dit jaar viert het evenement een jubileum: 3 x 11 = 33 jaar Kruikenloop

De loop is al jaren een vaste en bekende traditie in de Kruikenstad, vaak als tussenstop onderweg naar D’n Inhaol van de Stadsprins. Tijdens d’n Inhaol op zaterdagochtend arriveert de Prins met zijn Gevolg in Kruikenstad en opent hij officieel het carnavalsfeest. Op carnavalszondag organiseert de Optochtcommissie d’n Opstoet van Kruikenstad.

De organisatie is vanaf het prille begin in handen van Tilburg Road Runners en SARTO. Was de hoofdwedstrijd bij het ontstaan in 1986 nog een 20-kilometerwedstrijd, later werd deze afstand teruggebracht naar een 15-kilometerwegwedstrijd.

Deze afstand is onderdeel van het Global-e wegcircuit Midden-Brabant. Aan deze wedstrijd mag iedereen deelnemen, wedstrijdatleet en recreant.

Daarnaast zijn er ook lopen over 5 km, 10 km en een jeugdloop over 1.111m. Voor de deelnemer die het mooist, opvallendst of meest ludiek verkleed is wordt een bokaal en prijs beschikbaar gesteld.

https://keep-on-running.nl/loopkalender/kruikenloop-tilburg/