It’s all about you

Zondag 22 mei, Leiden. Een grote verzameling hardloopschoenen volgt de gekasseide Leidseweg die met vlaggen staat aangegeven naar de Garenmarkt. Er staat nog een mooie boom, gemaakt van LED-verlichting langs de kant, die er duidelijk nog staat van de vorige avond, de 5km van Ton van Bemmelen Sports. Het is eventjes lopen naar de startzone, maar gelukkig staan er heel veel tenten die beschutting bieden tegen de flinke regenbui. De volgers van het weerbericht hadden zich al voorbereid op een natte editie van de Leiden Marathon. Het is behoorlijk warm, 15 graden Celcius, veel mensen kiezen voor een korte broek en singlet. Op de Garenmarkt loopt het langzaam vol, lopers komen vanuit de schuilplekken en de bui neemt al af. Er staan diverse leuke kraampjes die je nog van de laatste energie of vergeten gadgets kunnen voorzien. Prachtig uitgedoste heren en dames staan klaar om je de weg te wijzen naar de startvakken.

Licht gespannen

De start is op de Breestraat. De laatste spieren worden losgelopen, er wordt wat gestretched. Het is mooi om te merken dat iedereen eigenlijk altijd licht gespannen is in zo’n startvak.Het lijkt wel of heel Leiden is uitgelopen om bij de start te zijn, wat een grote hoeveelheid mensen! Om iets voor half elf klinkt er een stem via de speakers. Helaas is het niet zo goed te verstaan. Maar dan klinkt het Wilhelmus. Het is ons volkslied, maar niemand zingt mee. Dat zijn de zenuwen natuurlijk! Nu weten we ook eens hoe het voelt als voetballer voor een EK. Het startschot klinkt en we gaan los. Er is heel slim een soort sluis opgesteld voor de start, zodat de start netjes gedoseerd is en er niet direct een horde mensen voor de voeten loopt. Een leuke band speelt, om de eerste stappen kracht bij te zetten.

IMG_8054

Na de Korevaarstraat en de Lammenschansweg passeer je een brug die je langs prachtige groene weiden leidt, richting Zoeterwoude. In Zoeterwoude loop je al je vijfde kilometer, over een dijkje en een slootje. Als je de hoek om bent gegaan, loop je vervolgens een redelijk eindje over een smal paadje waar wel redelijk veel bomen staan. De regen is ondertussen opgehouden en het begint behoorlijk broeierig aan te voelen. Ondertussen zijn we al op een derde van de afstand, en we lopen door het gezellige Weipoort, waar heel wat mensen langs de kant staan voor de nodige aanmoedigingen. Recht door het gezellige Groenendijk, waar een band staat te spelen, kinderen je een high-five geven en heel veel publiek met een biertje in de hand langs het parcours staan. De parkeerplaats van de Hoge Rijndijk zorgt voor heel veel publiek en nog meer muziek. De verfrissingssponsjes van Leiden zijn hele leuke, ze toveren bij menig hardloper een grijns op het gezicht. Het is nog leuker om te zien dat ze overal tussen kledingstukken worden gestopt, als souvenir.

De verfrissingssponsjes van Leiden zijn hele leuke, ze toveren bij menig hardloper een grijns op het gezicht

IMG_8046

Bij Hazerswoude-Rijndijk steken we de Rijn over, over een tijdelijke brug die is aangelegd door de Koninklijke Landmacht. Het zonnetje laat zich ondertussen goed zien en door de hoge luchtvochtigheid, gecombineerd met deze koperen Ko, voelt het behoorlijk benauwd. Een enkeling kan het niet aan en begint met een korte wandeling. Vlak na deze brug is een splitsing, linksaf voor de halve marathon, rechtsaf voor de hele. Ikzelf loop de halve, maar weet zeker dat als ik wel de hele had gelopen, ik hier toch een kleine mindfuck zou hebben gehad. Je zit op dat moment nog maar op 11 kilometer, dus zeker als je een hele loopt, moet je opeens toch een keuze maken… Hoe voelen de beentjes, heb je genoeg getraind voor de overige 31 km, is het niet te benauwd?

Hoppa! Er wordt gewoon een biertje aangeboden! Wow! Feestje!!!

Kilometer 13 is er eentje die je van de drukte naar de polder leidt,en dan terug de bewoonde wereld in. Een grote lus stuurt je Leiderdorp in. Het is echt heel erg gezellig tijdens dit hardloopevenement, je ziet echt overal publiek! Vanaf kilometer 18 weet je dat je al weer in Leiden bent door de woonboten aan de linkerkant in de Herensingel die je een kilometer volgt. Vanaf de Maresingel hoor je langzaamaan de muziek weer opzwellen, de finish is al weer in zicht! De gezellige terrassen op de zitten vol, de laatste restjes energie worden bij elkaar geschraapt en langs de Stille Rijn, die echt helemaal niet stil is, finish je op de Vismarkt. Yessss! Na de medaille, het flesje sportdrank, het banaantje en eventueel nog een glaasje water, kom je aan het einde van de finish-sluis gewoon bij een heuse bar! Hoppa! Er wordt gewoon een biertje aangeboden! Wow! Feestje!!! Dat maakt de ‘overwinningsroes’ wel compleet. Het is nog heel eventjes teruglopen naar de tassen-uitgave, maar met dat biertje in je hand maakt het niet uit hoe lang het feestje duurt. Om het feest helemaal compleet te maken: na de finish biedt massageteam 4U een gratis massage aan.

IMG_8044

De halve marathon van Leiden is een prachtige loop door zowel de stad als door het Groene Hart, veel toeschouwers en muziek, een waar feestje voor de hardloopliefhebber!

Tekst: Petra Kerkhove