Jackson Browne – Running On Empty

Looking out at the road rushing under my wheels
Looking back at the years gone by like so many summer fields
In sixty-five I was seventeen and running up 101
I don’t know where I’m running now, I’m just running on…

Eigenlijk wonderlijk dat deze typische jaren 70-track uit het ik-tijdperk, afkomstig van het gelijknamige tour/live-album van Jackson Browne uit 1977, nog niet eerder in deze rubriek bovendreef. Afgelopen week belandde de cd weer eens onder de laser. Terecht en te lang geleden. Tot de dag van vandaag ligt het album uw redacteur na aan het hart. Hoewel de faam ervan voornamelijk is verbonden aan het swingende ‘The Load-Out’ en ‘Stay’, staat ‘Running on Empty’ in het geheugen als een uitstekende autosong en kan het nummer net zo makkelijk mee als inspirerende runningsong.

Autoritten
Browne bedacht de song tijdens zijn dagelijkse autoritten op weg naar de studio waar hij werkte aan zijn album The Pretender. In een interview met Rolling Stone vertelt hij daarover: “I was always driving around with no gas in the car. I just never bothered to fill up the tank because – how far was it away? Just a few blocks.” Uiteraard vormen de titel en de songtekst een dankbare metafoor voor een muzikant die letterlijk dagelijks onderweg is in zijn leven, soms voor zich uitstaart en soms terugblikt, en het eigenlijk – net als de meesten van ons – ook allemaal niet weet.

Reis
Misschien is dat aspect wel wat het hele album zo mooi maakt. Het is meer nog dan een live-album vooral een touralbum: de songs zijn niet alleen in de zaal opgenomen, maar ook op de hotelkamer, achter het podium en zelfs in de tourbus. Dat laatste is goed te horen aan de optrekkende en doorschakelende motor van de bus. Die sfeer waarin een rondreizende muzikant zich dag in dag uit beweegt, maakt het album zo bijzonder. Een reis door het leven die we allemaal maken en die soms geen richting lijkt te kennen, voor niemand. In Browne’s eigen woorden:

I don’t know how to teil you just how crazy this life feels
I look around for the friends that I used to turn to to pull me through
Looking into their eyes I see them running to

Running on, running on empty
Running on, running blind
Running on, running into the sun
but I’m running behind

CD: Jackson Browne – Running on Empty (Asylum, 1977)

Bekijk en luister hier een akoestische uitvoering van Running on Empty in ‘Later with Jools’ van 22 oktober 2004: