sportmedisch hardloopsymposium Honoré Hoedt

Keep On Running, hoe doe je dat?

Afgelopen zaterdagmiddag was onze redactrice Petra Kerkhove aanwezig op het eerste sportmedisch hardloopsymposium Keep On Running, dat werd georganiseerd tijdens de Diepe Hel Holterbergloop. Het thema was: hoe blijf je of hoe word je een blessurevrije hardloper? Want wist je dat er 710.000 mensen rondlopen met een hardloopblessure en dat maar 35% daarvan naar een fysiotherapeut gaat?

Langzaam trainen…

Honoré Hoedt, dé succescoach van onder anderen Sifan Hassan, zegt dat een deel van het succes om atleten blessurevrij te houden ligt in het langzaam trainen. De tempo’s die 80% van de tijd getraind worden, liggen ver onder de 10-km wedstrijdtempo’s. Hij spreekt ook zijn bezorgdheid uit over het gemis van  buitenspelen door de jeugd. De prikkels die vanaf de hersenen naar de spieren gaan worden niet meer getraind op jongere leeftijd, waardoor de bewegingsmotoriek van onze jeugd een stuk minder is dan die van de jeugd van 20-30 jaar geleden.
Hij spreekt zijn bezorgdheid uit over het gemis van  buitenspelen door de jeugd
De tweede spreekster, Titia van der Stelt, co-auteur van het boek Eet als een atleet vertelt iets over de energie die nodig is voor hardlopers en legt ook uit wat je het beste kunt eten na een training. Na elke training, binnen twee uur. Want dan heb je het herstel nodig en vooral de eiwitten.

… te veel en te snel trainen

Na een korte pauze bespreekt Sanne Hesselink welke onderzoeken er zoal zijn gedaan onder hardlopers en dan vooral waardoor hardlopers blessures krijgen. Dit heeft, volgens de onderzoeken, vooral te maken met pasfrequentie, overstriden (te grote passen maken) en te zwakke rompspieren. Maar de belangrijkste oorzaak is wel te veel en te snel trainen. Gelukkig mag Henrieke Krommendijk afsluiten met praktische tips voor alle trainers en fysiotherapeuten die in de zaal aanwezig zijn.

Het symposium was laagdrempelig en interessant voor elke hardloper die blessures de baas wil blijven. Wij kijken nu al uit naar de volgende editie. Bedankt Diepe Hel Holterbergloop en Zorgsaam Nijverdal voor de gastvrijheid.

Foto: Petra Kerkhove en Honoré Hoedt