EK Atletiek van start

Met een indrukwekkend vlagvertoon op het Museumplein zijn gisteren in het bijzijn van koning Willem-Alexander de Europese Kampioenschappen Atletiek geopend. Woensdag barst het vijfdaagse atletiekfeest los met de eerste wedstrijden op het Museumplein en in het Olympisch Stadion.

Openingsceremonie

De Europese kampioenschappen atletiek (6-10 juli) worden voor de eerste keer in de historie in Nederland gehouden. Bij de openingsceremonie op het Museumplein hesen Event Ambassador Ellen van Langen en Svein Arne Hansen, de president van Europese atletiekfederatie, de officiële vlag van het toernooi in een prachtige bol met daarin de medailles weergegeven. Dat gebeurde in de aanwezigheid van onder anderen Koning Willem-Alexander, minister Edith Schippers en Sebastian Coe, president van de Internationale Atletiek Federatie (IAAF). Ook de Nederlandse topatleten Nadine Broersen, Churandy Martina, Rutger Smith woonden de ceremonie bij.

DSC_4010

Op een vlak daarvoor belegde persconferentie zei Olympisch, wereld- en Europees kampioen verspringen Greg Rutherford dat de Europese kampioenschappen altijd hoog op zijn verlanglijstje staan. De Brit stelde bovendien de Nederlandse atleten het genoegen om voor eigen publiek te schitteren in het vooruitzicht, zoals hij zelf ervoer tijdens de Olympische Spelen in Londen. ‘Dat je met het thuispubliek achter je het hoogst haalbare kunt bereiken, is voor een atleet de mooist denkbare ervaring.’

Meervoudig Europees kampioen polstokhoogspringen Renaud Lavillenie is na drie Europese titels op een rij in Amsterdam gebrand op een vierde. De Fransman, die bij de vlaggenparade de driekleur van zijn land droeg, houdt zich met het oog op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro niet in. ‘Titels zijn belangrijk en ik heb die competitie nodig.’

Oranjekoorts

Christian Milz, CEO van de European Athletics, signaleerde al voorzichtig een Oranjekoorts in Amsterdam. ‘Dit keer niet aangewakkerd door het voetbalelftal, maar door atletiek.’ Hansen kijkt uit naar bijzondere kampioenschappen. ‘Met deze EK brengen we atletiek echt naar de mensen. De EK in Amsterdam zijn het keerpunt voor atletiek: vanaf nu gaan we ons weer op de sport concentreren.’

Schone atleten

De deelnemers aan de EK in Amsterdam dragen hun wens voor een dopingvrije sport onder meer tijdens de wedstrijd uit via een speciale boodschap. Op de bib die de atleten op het tenue opgespeld krijgen, staat de boodschap ‘I Run Clean’, ‘I Jump Clean’, I Throw Clean’ of ‘I Am Clean’.
‘We willen het geluid van schone atleten laten horen, wat zij voor hun sport willen. Op deze kampioenschappen is het voor hen tijd om een statement te maken’, aldus Hansen.

De belangstelling voor de EK is groot. Drie van de vijf avonden zijn uitverkocht, maar voor de woensdag- en zondagavond en dagsessies op alle dagen zijn nog kaarten verkrijgbaar.