Een marathon uitlopen? Niets bijzonders

De kans dat de Duitser die op de marathon van Berlijn naast mij over de finish kwam nog een keer aan de start van een marathon verschijnt acht ik rond de 0,01%. Ik denk dat dit voor een grote groep hardlopers geldt: één keer maar nooit meer!

Is het (uit)lopen van een marathon een bijzondere prestatie? Je staat in elk geval positief in de aandacht: 57% heeft bewondering voor een marathonloper, blijkt uit de Asics Marathon Popularity Index (alweer uit 2010, wanneer komt de opvolger?).

Bewondering

Maar waarom eigenlijk al die bewondering? Een afstand van 42 km en 195 meter is gruwelijk ver en doet fysiek en mentaal wel wat met je – zoals mijn Duitse mede-hardloper aan den lijve heeft ondervonden – maar heel bijzonder is de prestatie ook weer niet, blijkt uit de ontnuchterende cijfers van het Asics-onderzoek:

  • Europa telt maar liefst 20 miljoen marathonlopers.
  • Ongeveer 6% van de Nederlandse hardlopers heeft ooit een marathon gelopen.

En de meest ontnuchterende uitkomst: slechts een heel klein percentage van de Nederlandse marathonlopers haalt de eindstreep niet bij een marathon (1%). Dus hoezo, wereldprestatie? Het onderzoek eindigt gelukkig met een leuk weetje over rituelen: één op de zes Nederlanders viert de prestatie met een lekker koel biertje (net als de Duitsers).

Eén op de zes Nederlanders viert de prestatie met een lekker koel biertje

Onder de drie uur

Wil je nog een beetje respect afdwingen, dan moet je het van je eindtijd hebben. Onderzoek van de marathon Rotterdam laat zien dat de gemiddelde marathonloper de race op z’n dooie akkertje voltooit. Het aantal Nederlanders dat een marathon binnen drie uur loopt is sinds de jaren tachtig dramatisch gedaald, ondanks een forse toename van het aantal marathonlopers. In 1989 haalden 1593 Nederlandse mannen in minder dan drie uur de eindstreep, in 2014 nog maar 459. Ik ben zelf blij als ik in de buurt van de 4 uur finish, maar daar kan ik als excuus bij aanvoeren dat ik een oudje ben. Mijn eerste zorg is dat ik over ruim drie maanden blessurevrij aan de start sta. Met periodiek opspelende achillespezen en potjes voetbal op de vrijdagavond is dat nog geen vanzelfsprekendheid.

Tekst: Hans Pieters

IMG_1600