Megmeister Drynamo zet een streep door zweet

Iedere hardloper of racefietser kent én herkent het ongemak: zweten en te snel afkoelen als je stilvalt. En dat terwijl de warme douche nog op afstand is. Megmeister, een onderneming van de Engelse Nederlander Jos Ruiterman, produceert innovatieve ondershirts die vocht afvoeren. We mochten enkele shirts testen. Het is even wennen, maar het effect is verrassend.

Naadloze pasvorm

Verrassend aan de ondershirts is dat er geen aan elkaar gestikte stukken zijn. Het shirt is als het ware ‘uitgeknipt’ uit één stuk stof, maar bestaat wel uit verschillende zones met meer of minder open structuur. Het is daardoor in alle richtingen even elastisch en sluit perfect aan op je lijf. Bij de eerste keer aantrekken voelt dat even vreemd aan. De nauwsluitende stof zit strak om je lijf, de halsopening oogt een beetje verfrommeld, de mouwen hebben geen afwerking of zoom. Van de looks moet je het niet hebben, maar het is immers ook bedoeld als ondershirt. En toch zit het als gegoten. Je trekt je gebruikelijke shirt eroverheen aan, en wegwezen!

Effectieve vochtafvoer

De kracht van het Drynamo ondershirt zou zijn gelegen in de vochtafvoerende eigenschappen die Megmeister in het vooruitzicht stelt. Het zweet moet afgevoerd worden en je lichaam drooghouden. De al genoemde verschillende zones, bijvoorbeeld op de rugzijde en onder de oksel, hebben een opengewerkte structuur, waardoor het zweet daar zijn weg naar buiten kan vinden. En dat werkt heel aardig, zo ervaarden we, zowel bij hardlopen als racefietsen, de afgelopen weken.

Hardlopen in een Drynamo-shirt met lange mouwen beviel prima. Anders dan bij fietsen loop je sneller warm en je verliest door de luchtstroom bij lage snelheid minder lichaamswarmte, zodat het aangenaam warm aanvoelt. De zogeheten Dryan-stof is licht, ventileert en heeft een hoger ademend vermogen dan polyester, nylon of wol. Het droogt bovendien peilsnel op, prettig als je flink hebt gezweten.

Conclusie

Onze eerste ervaringen met de Drynamo-shirts zijn zeer positief. De shirts voelen prettig aan, het lijf blijft lang droog en ook na stevig transpireren is de stof weer snel droog. Of het gewenste effect ook op warmere dagen en dus meer transpiratie optreedt, is nog even de vraag. Dat gaan we de komende tijd uitvinden, als de temperaturen stijgen. We kunnen niet wachten! Megmeister zet in elk geval een moedige streep door zweet.

Megmeister Drynamo shirts zijn verkrijgbaar bij hardloop- en fietswinkels. Je kunt ook online terecht op shop.megmeister.com.

Tekst: Paul Postema