Midwintermarathon Apeldoorn

Midwinter Marathon Apeldoorn: koninklijk tintje

De marathon van Apeldoorn, ook wel de Midwinter Marathon genoemd, is een hardloopwedstrijd die sinds 1974 jaarlijks in Apeldoorn wordt georganiseerd. De Midwinter Marathon is het op één na oudste nog bestaande hardloopevenement van Nederland. Het evenement is ondanks de regelmatig winterse omstandigheden nog nooit afgelast. Dit jaar is het event op 2 en 3 februari.

Kroondomein Het Loo

Het spektakel begint in de warme Schouwburg en Congrescentrum Orpheus. Je kunt je daar omkleden en de tasseninname is duidelijk aangegeven. Hardlopers groeten elkaar allemaal en er is even ruimte om met elkaar te kletsen onder het genot van een kopje koffie. Langzaamaan begeven de lopers zich richting de start, op de ‘koninklijke’ Loolaan. Het parcours voert door de heuvelachtige en beboste omgeving van Apeldoorn, bij menige editie bedekt met een flinke laag sneeuw.

Op zaterdag kan de marathonafstand worden afgelegd in trailvorm. Voorheen was dit een wegwedstrijd, maar sinds 2017 gaat deze prachtige wedstrijd door het Kroondomein Het Loo. Op zondag kun je meedoen aan 4 andere afstanden: namelijk de Asselronde die over 25 km gaat en voor velen de eerste echte afstand richting een marathon biedt, de Mini-Marathon oftewel de 10 Engelse Mijl en de Acht van Apeldoorn (8 km). Laten we vooral ook de kidsrun niet vergeten.

Asselronde

De Asselronde staat in het schema bij veel lopers die trainen richting een voorjaarsmarathon. Het komt niet vaak voor dat een afstand zo goed past. De prachtige ronde gaat langs de bosrijke omgeving van Apeldoorn en Hoog Soeren en over de prachtige heidevelden van Assel. Deelnemers die geen heuvels gewend zijn, ervaren de Asselronde als een pittige training! Het parcours van de Asselronde staat bekend als één van de mooiste van Nederland.

De Decathlon Mini-Marathon was van 1974 tot 2015 een stuk langer, namelijk 18,5 km. Tegenwoordig is de populaire afstand de 10 Engelse Mijl aan de naam gekoppeld.

De finish is op de prachtige Loolaan, naast Paleis Het Loo. Dat geeft dit hardloopevenement toch wel een koninklijk tintje.

Schrijf een review
Hoeveel sterren geef jij de Centraal Beheer Midwinter Marathon?