New York Marathon: maar dan in Rotterdam

Op de plek in Rotterdam waar ooit de oceaanstomers naar de Nieuwe Wereld vertrokken, organiseert het Diabetes Fonds op zaterdag 6 oktober een miniversie van ’s werelds beroemdste hardloopevenement: de New York Marathon. Doel: aandacht vragen voor diabetes en geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar de genezing ervan.

Voor één dag verandert 6 oktober de havenstad in een marathonparcours van Amerikaanse allure. Deelnemers wanen zich in de ‘Big Apple’ terwijl ze langs wolkenkrabbers, tussen knalgele taxi’s en in de schaduw van Hotel New York een afstand van 4.2, 10.5 of 21 kilometer afleggen. “Ze lopen voor zichzelf, maar vooral voor een ander”, legt Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds uit: “Alle opbrengsten van de New York Mini Marathon gaan naar onderzoek naar betere behandelingen en genezing van diabetes.”

Meer geld nodig
Diabetes is met een nog steeds toenemend aantal van 1,2 miljoen mensen één van de meest voorkomende chronische ziekten in ons land. In de afgelopen veertig jaar heeft het Diabetes Fonds zich ingezet voor talloze innovatieve doorbraken: van de eerste insuline-pen tot de ontwikkeling van een kunstalvleesklier. De behandeling van diabetes is daarnaast enorm verbeterd, complicaties zijn beperkter en de kwaliteit van leven voor mensen met suikerziekte is toegenomen. Dessing: “Hoewel genezing in 1978 nog onmogelijk leek, is de basis voor een echte doorbraak nu gelegd. Maar daarvoor is wel geld nodig. Want diabetes is nog steeds een slijtageslag voor het lichaam, een race waarvan 1,2 miljoen mensen niet weten of ze de finish halen.”

Aanmelden of sponsor worden kan via www.newyorkminimarathon.nl.

Over diabetes
Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes: 1 op de 14 mensen. Elke dag krijgen bijna 170 mensen de diagnose. Van hen heeft 1 op de 10 diabetes type 1, een vorm die je als peuter al kunt krijgen. Daarbij vernielt het afweersysteem de cellen die insuline maken. Het hormoon insuline regelt de bloedsuiker. Daarom moet je met diabetes type 1 zelf de bloedsuiker regelen maar dat lukt nooit perfect. Je moet zelf meerdere keren per dag – en vaak ook ‘s nachts – de bloedsuiker meten, de dosis insuline berekenen en die toedienen via spuit of pomp. Een foutje daarbij kan fataal zijn.

De andere vorm van diabetes is type 2. Daarbij reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Een regelmatig afwijkende bloedsuiker kan bij diabetes leiden tot blindheid en uitval van nieren, schade aan hart en bloedvaten en zenuwstelsel.

Over het Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds vindt dat iedereen een gezond leven verdient, zonder diabetes en de complicaties ervan. Daarom wil het Diabetes Fonds Nederland gezonder maken en diabetes genezen. Enerzijds door wetenschappelijk onderzoek te financieren naar betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes type 1 en type 2. Anderzijds door de gezonde keuze makkelijker te maken: het Diabetes Fonds focust zich komende jaren op vermindering van de suikerinname.