Het geheim van de Nederlandse sprintkoninginnen

Na Fanny Blankers-Koen en Nelli Cooman heeft Nederland in Dafne Schippers een nieuwe sprintkoningin. In het sportboek dat elke atletiekliefhebber in de vakantiekoffer moet hebben, ontrafelt Kees Kooman het succes van Nederlandse vrouwen op de sprint.

Het lijstje Nederlandse sprintkoninginnen wordt aangevoerd door ‘mejuffrouw’ Tollien Schuurmans uit Friesland. In 1932 liep zij als eerste vrouw de 100 meter binnen de 12 seconden. Het mooie is dat hij ook oog heeft voor de natuurtalenten, zoals Wilma van Gool-Van den Berg, die het in de jaren van de ‘vitaminenkuren’ aflegden tegen de Oost-Duitse atletes.

Kooman duikt in de geschiedenis. Mooi en vaak ontroerend zijn de foto’s in het boek. Bijvoorbeeld van de tanige Fanny Blankers-Koen die Foekje Dillema in 1951 feliciteert met haar Nederlandse record op de 200 meter (24.1 seconde).

Het portret van Nelli Cooman, miss Pele, waarbij ze onder andere terugblikt op haar haat-liefdeverhouding met trainer Henk Kraaijenhof, verdient wat ons betreft een plekje in de canon van de Nederlandse sportgeschiedenis.

Boek: Kees Kooman, Sprintkoninginnen. Van Fanny tot Dafne | 256 pagina’s | € 18,50 | Uitgeverij De Kring

Tekst: Hans Pieters