Nieuw: Urban Culture Run Utrecht

Op zondag 4 september vindt als kick-off van het Uitfeest de eerste editie van de Urban Culture Run Utrecht plaats. Een hardloopevenement door de binnenstad van Utrecht, waarin niet de snelste tijd maar het ontdekken van de stad centraal staat. De karakteristieke grachten en cultuurhistorische gebouwen vormen het decor voor deze bijzondere loopervaring. De route van 8 kilometer doet twaalf locaties aan, waaronder het oude Postkantoor, winkelcentrum Hoog Catharijne, de binnentuinen van 5-sterren hotel Karel V, en Museum Catharijneconvent, dat gevestigd is in een voormalig klooster. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf vandaag inschrijven via de website www.urbanculturerunutrecht.nl.

Bijzondere locaties

De Urban Culture Run Utrecht leidt niet langs, maar juist door onalledaagse locaties, gebouwen, tuinen en hofjes van de binnenstad. Het start- en eindpunt is bij het Stadskantoor. Via het Centraal Station en de parkeergarage van Hoog Catharijne rennen de lopers door de binnenstad. Tijdens deze loop gaan deuren open die normaal dicht blijven. Zo mag voor één keer de nooduitgang van Kytopia (voormalige Tivoli) open blijven en verlaten de renners het oude Postkantoor aan de Neude via de laad- en losruimte. Andere blikvangers in deze tocht zijn conceptstore HUTSPOT, de siertuin van de Domkerk en Paushuize, dat gebouwd is in de 16e eeuw in opdracht van de enige Nederlandse paus tot nu toe. De Oudegracht, de kloostergang van Museum Catharijneconvent en de werfkelders van In de Ruimte en de Winkel van Sinkel ontbreken ook niet in dit parcours.

Uitfeest

De Culturele Zondag Uitfeest vormt al 18 jaar de opening van het culturele seizoen in Utrecht. Met film, theater, muziek, dans, exposities en meer blikken de culturele instellingen en gezelschappen vooruit. In TivoliVredenburg is dit jaar het openingsconcert Jacob 3.0 i.s.m. Festival Oude Muziek en de Stadsschouwburg Utrecht begint de dag met een feestelijke jeugd- en familieprogramma. Het Uitfeest wordt dit jaar ook uitgebreid gevierd bij Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn met onder andere de opening van Museum Hoge Woerd en Het Glazen Circus. Dit circus verplaatst zich later op de dag naar de Neude met een programma van theater, muziek, dans en circus. Op het Stadhuisplein wordt het publiek muzikaal verrast door Giel Beelen en aan het eind van de dag is hier ook de openluchtbioscoop van het Nederlands Film Festival. Het complete programma staat begin augustus op www.culturelezondagen.nl.

Inschrijven voor de Urban Culture Run Utrecht kan tot en met eind augustus, via www.urbanculturerunutrecht.nl. De deelnamekosten bedragen tot 1 juli € 20,00, na 1 juli € 25,00.